Με αφορμή την προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ «1821» από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διαδίκτυο ένας ανελέητος πόλεμος μεταξύ «προσκυνημένων Τουρκόσπορων» και «αδούλωτων Ελλήνων». Στην πρώτη ομάδα συγκαταλέγονται συγγραφείς και αριστεροί διανοούμενοι (δηλαδή «λαπάδες», σύμφωνα με την αλήστου μνήμης κατηγοριοποίηση του Σωτήρη Κούβελα) και στη δεύτερη, απευθείας απόγονοι του Σωκράτη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (κοινώς άντρες με τα όλα τους και μερικά γυναικόπαιδα για «γλάστρες»).
Το φαιδρό στοιχείο της ιστορίας είναι πως ένα αστειάκι του παρουσιαστή της εκπομπής, Πέτρου Τατσόπουλου, και των φίλων του στο Facebook απομονώθηκε και –κατά παράβασιν οποιασδήποτε έννοιας προστασίας προσωπικών δεδομένων– έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα», με τίτλο «Αδέλφια, έλεος. Ο Κολοκοτρώνης είχε... γκόμενο!». Το προφίλ του συγγραφέα στο Facebook υπέστη επίθεση χάκερ, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην μπορεί πλέον να συνδεθεί με τον λογαριασμό του. Την ίδια ώρα, αλωνίζουν στη «σελίδα» του διάφοροι εθνικιστές, των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι αποπνέουν «ελληνοπρεπή αντρίλα». Οι περισσότεροι δε από αυτούς, για κάποιο περίεργο λόγο, γράφουν με κεφαλαία. Ισως για να διατρανώσουν την υπεροχή τους. Ενίοτε γράφουν και greeklish. Πιθανότατα για να κρύψουν τα ορθογραφικά λάθη τους.
Στο διάβα της, η ανορθόγραφη επίθεση στον Τατσόπουλο συμπαρέσυρε και τον συνάδελφο και φίλο του Θανάση Χειμωνά. Χθες, στην ιστοσελίδα της «Χρυσής Αυγής» αναρτήθηκε ένα ψυχογράφημά του, στο οποίο εγκαλείται (και αυτός!) για έλλειψη τεστοστερόνης. «Το επιτηδευμένο τρυφερό παιδί των αστικών σαλονιών μάταια συναγελάζεται με τους πιστούς του Ολυμπιακού για να εισπράξει την αύρα τεστοστερόνης που του λείπει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο...Το στενόχωρο της υπόθεσης είναι πως μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης παρακμής, το «1821», μια εξόχως ενδιαφέρουσα ιστορική προσέγγιση και άρτια παραγωγή, θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για σοβαρή συζήτηση για την αντιμετώπιση του ιστορικού παρελθόντος, τα βιβλία Ιστορίας στα σχολεία, την εθνικιστική μυθολογία και τους τρόπους κατασκευής της. Θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει αφορμή ώστε οι σύγχρονοι Ελληνες να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην ιστορία και τη σχέση τους με τους αρχαίους Ελληνες. Aντ’ αυτού, έγινε εφαλτήριο για κοινοβουλευτικές επερωτήσεις του ΛΑΟΣ, εθνικιστική υστερία και πλειοδοσία «παντελονιών». Ηρωισμός, 1821, Ολυμπιακός και ομοφυλοφιλία, όλα μπλέκονται σε έναν ιστορικό πολτό, συμβάλλοντας για μια ακόμη φορά στην ποδοσφαιροποίηση της ελληνικής ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου