Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει Ράμπο; Στη χολιγουντιανή εκδοχή είναι δεδομένο. Ο Τζον Ράμπο (Σιλβέστερ Σταλόνε) ήταν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, σύμβολο της άνευ ορίων παλικαριάς. Θαλερός μέχρι απορίας, μονήρης, με αδιαπέραστο κώδικα τιμής, εξόντωνε τους κακούς με αποτελεσματικότητα ατομοβόμβας. Αχίλλειος πτέρνα, το βλέμμα του, που έκανε τους χολερικούς κριτικούς να αναμοχλεύουν τη φράση «νους υγιής εν σώματι υγιεί»...
Η λέξη «Ράμπο» εγκαταστάθηκε στο νεοελληνικό λεξιλόγιο δάνεια από τις ταινίες του Σταλόνε, νοηματοδοτώντας αυτόν που εκτελεί δύσκολο έργο, τον αποφασισμένο. Στην ευτελή ποδοσφαιρική ορολογία, Ράμπο είναι ο τυφλωμένος από αγωνιστικό πάθος, που ματώνει για τη φανέλα. Τέτοιοι τύποι γίνονται οι εκλεκτοί της εξέδρας.
Στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων δεν υπάρχει ημέρα χωρίς αναφορά στους Ράμπο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Τα μέλη του ΣΔΟΕ αναβαθμίστηκαν μετά το Μνημόνιο στη λαϊκή συνείδηση ως κυνηγοί φοροφυγάδων. Ενσαρκώνουν τους τιμωρούς κλεφτών, με τα πρόστιμα φέρνουν χρήμα στο δημόσιο ταμείο, άρα ωφελούν όλους.
Εως ότου καταστούν λαοφιλείς, αυτοί οι Ράμπο, οπλισμένοι με τεφτέρια και μολύβια, πέρασαν δύσκολες ώρες.
Συχνά ο μυστικός τους κώδικας παραβιαζόταν προτού φθάσουν στο νησί για ελέγχους, οι μαγαζάτορες σήμαιναν συναγερμό και τα τραπέζια σε μπαρ και ταβέρνες γέμιζαν εν ριπή οφθαλμού με αποδείξεις.
«Ερχεται εφορία», έκλεινε συνωμοτικά το μάτι ο σερβιτόρος και εμείς μόνο ευχαριστώ δεν λέγαμε που μας τιμούσε με την εμπιστοσύνη του. Αλλωστε, στο πίσω μέρος του μυαλού μας κατοικοέδρευε η αυθαίρετη εικόνα του εφοριακού που με ένα φακελάκι κάνει τα στραβά μάτια.
Αλλες φορές οι Ράμπο τράπηκαν σε φυγή παρά την εκπαίδευσή τους. Με υπόκρουση κραυγές ξενοδόχων, εστιατόρων κ.λπ., ξυλοκοπήθηκαν και πετροβολήθηκαν. Φίλη η πατρίς, φιλτάτη η σωματική ακεραιότητα, σκέφτονταν αναχωρώντας, με τσακισμένο ηθικό, για ελέγχους σε πιο φιλήσυχους τόπους.
Φέτος όλα άλλαξαν. Η φράση «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» ηχεί σαν πρόταγμα, ηθικοποιεί στη λαβωμένη κοινωνία τις εφόδους των Ράμπο. Εμείς, που τους αντιμετωπίζαμε καχύποπτα ως βραχίονες ενός σκάρτου συστήματος, ανακουφιζόμαστε από τις επιτυχίες τους. Στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου, από τις 1.600 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν σε τουριστικές περιοχές, στις 900 διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις. Καταλαβαίνετε το πάρτι που γινόταν τόσα χρόνια (και) με την ευγενική ανοχή μας. Αν οι συνθήκες δεν ήταν επώδυνες, θα έμοιαζε με σκετσάκι θερινής επιθεώρησης: αγανακτισμένοι πολίτες διαπομπεύουν φραστικά πολιτικούς που πίνουν σχεδόν ανυποψίαστοι το κρασί τους και άλλοι παραδίπλα επευφημούν Ράμπο που πραγματοποιούν έφοδο…
Tου Κώστα Λεονταρίδη, από την Καθημερινή, 18-08-10.
Με τους αντι-Ράμπο της δημοσιογραφίας (τηλεοπτικής και μη)τι θα γίνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΚΦΠ