"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

20 Οκτ 2014

Η ανανέωση ακόμη το μεγάλο ζητούμενο!


του Αχιλλέα Γραβάνη (αναδημοσίευση από το Blog: Μη μαδάς τη μαργαρίτα)

Η χώρα οδεύει επικίνδυνα προς τα πίσω! Η Κυβέρνηση λαϊκίζει προεκλογικά και αυτοαναιρείται, μιμούμενη τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ: οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις καλένδες, η επιλογή προσώπων κάκιστη, κομματική και παρελθοντική, η κοινωνικά άδικη, πελατειακή παροχολογία πάλι παρούσα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση βλέπει τον λαϊκισμό, την ακατάσχετη παροχολογία, την πρόταση εύκολων, ανώδυνων, απλοϊκών, ιστορικά παρωχημένων λύσεων να φουσκώνουν τα εκλογικά πανιά της και υπερακοντίζει σε όλες αυτές τις δοκιμασμένα επικίνδυνες πολιτικές. Ο μεσαίος χώρος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να πελαγοδρομεί με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες εγωκεντρικές νοοτροπίες που έχουν ενοχλήσει τους πολίτες τα τελευταία χρόνια. Οι υποτιθέμενες εναλλακτικές λύσεις ηγεσίας τους προέρχονται από τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα, τα οποία είτε αυτοπροτείνονται είτε μεθοδεύεται η ηγετική τους παρουσία από τους γνωστούς παρατρεχάμενους τους, που έχουν από καιρό χάσει την επαφή με την νέα πραγματικότητα. Η διαφαινόμενη εκλογική συντριβή τους τους αφήνει αδιάφορους στον βαθμό που θα περισώσει τον κομματικό μικρόκοσμο τους και την προσωπική πολιτική επιβίωση τους: κουρεμός το κόμμα τους και η χώρα...


Μέσα σε αυτή την επικίνδυνη πολιτική καταχνιά προβάλει φερέλπιδα το Ποτάμι που φιλοδοξεί να ανανεώσει ουσιαστικά το θνήσκον παλαιό πολιτικό σύστημα. Δηλούμενος στόχος του δεν είναι η διευκόλυνση της επιβίωσης του παλιού αλλά το ουσιαστικά νέο που αναζητά η κοινωνία! Σε πολιτικές θέσεις και σε πρόσωπα.


Η λύση με προοπτική που διαφαίνεται είναι η κινητοποίηση, η συμπύκνωση στο Ποτάμι των παραγωγικών κοινωνικών, οικονομικών, επιστημονικών, πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου εντός και εκτός της χώρας που ʼανασαίνουνʼ εκτός των κουρασμένων παλαιών κομμάτων. Ο τόπος χρειάζεται φρέσκα νέα κόμματα, η δημοκρατία έχει ανάγκη από ποιοτικά δημοκρατικά κόμματα δίχως τους παρελθοντικούς μεσσιανισμούς. Δεν έχει ανάγκη από a la mode πολιτικά νεφελώματα που θολώνουν ακόμη περισσότερο το πολιτικό τοπίο. Το Ποτάμι οφείλει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό φορέα που θα χρωματίζεται έντονα από νέους σε ηλικία και στη πολιτική πολίτες της προσφοράς για τη πατρίδα. Από πετυχημένους, με γνώση, χορτάτους, κοινωνικά ευαίσθητους πολίτες, Έτσι θα κάνει την διαφορά, θα ενσαρκώσει τις ελπίδες, να βγει μπροστά σαν ουσιαστική πολιτική προοπτική και όχι σαν συμπλήρωμα του θνήσκοντος πολιτικού συστήματος. Η παρουσία του παίρνει ιστορικές διαστάσεις στις διαμορφούμενες εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές συνθήκες.
Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι Καθηγητής Παν/μιου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου