Του Τάσου Τέλλογλου, από τους protagon.gr
Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007/2008, η Ελλάδα θα αποκτήσει την 5η της κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου. 6 στους 10 Έλληνες που ερωτήθηκαν -και εγώ μεταξύ τους- πιστεύουμε ότι η σύνθεσή της θα είναι διαφορετική από τη σημερινή. Ο Κώστας Καραμανλής έφυγε και ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου για να φύγει και να έρθει ο Λουκάς Παπαδήμος για να φύγει και να έρθει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο διάδοχός του -πιθανά ο Αλέξης Τσίπρας- θα κληθεί να διαχειρισθεί ένα πρόβλημα που δεν αφήνει περιθώρια να είσαι ευχάριστος με εκείνους που σε ψήφισαν αλλά και τους άλλους που δεν σε ψήφισαν. Ο Σαμαράς άντεξε δυόμισι χρόνια, ο Καραμανλής δύο, ο Παπανδρέου δύο και ο Παπαδήμος που δεν ήταν πολιτικός το 6μηνο που του παρεχώρησαν οι πολιτικοί που στήριζαν την κυβέρνησή του.
Δεν θα χρειασθεί πολύ καιρός μετά τις 25 Ιανουαρίου για να δούμε αν ο Τσίπρας -μόνος του ή με πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους- θα μπορέσει να επιβιώσει του προβλήματος μιας οικονομίας και μιας χώρας που δεν είναι βιώσιμη. Αν ο Σαμαράς χάσει με μικρή διαφορά θα είναι η εφεδρεία για την επόμενη φορά που θα χρειασθεί κάποιος να διευθύνει έναν τόπο με 2,7 εκατομμύρια εργαζόμενους και 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας είναι μεγαλύτερα από εκείνα που παραδέχεται δημόσια η κυβέρνηση. Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατά 75% το 2014 και η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν έχει παραδώσει ακόμα δια του Λογιστηρίου του Κράτους τα στατιστικά από τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις. Εν όψει της σεισάχθειας που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να πάρουν τη σεισάχθεια στα χέρια τους αρνούμενοι να πληρώσουν φόρους στην προεκλογική περίοδο. Ο χρόνος που θα έχει «ο επόμενος» δεν θα είναι πολύς και αν δεν θέλει να σκάσει η χώρα στα χέρια του, δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρατείνει το δίμηνο που λήγει τον Φεβρουάριο. Μετά έχει καιρό να αφομοιώσει το σοκ της πραγματικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου