"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

26 Μαρ 2011

«ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2011»

Η Ώρα της Γης είναι ένα συμμετοχικό γεγονός, υποστηριζόμενο από την WWF, που ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, και καλούσε όλους τους πολίτες να σβήσουν τα φώτα τους για μια ώρα. Η συγκεκριμένη ενέργεια μετατράπηκε σε παγκόσμια κλίμακας εκστρατεία, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες των κρατών, ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η Ώρα της Γης απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη, όπως η Γέφυρα Harbour στο Σίδνεϊ, ο Πύργος του Τορόντο, το Golden Gate Bridge στο San Francisco, και το Κολοσσαίο της Ρώμης θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Η Ελλάδα συμμετέχει και φέτος στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή. (ΣΑΒΒΑΤΟ 26/03/2011, 20:30 μ.μ.) Τα φώτα θα σβήσουν για μία ώρα, και οι Έλληνες πρωταγωνιστώντας εκ νέου στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, θα αποδείξουν ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου: Του πλανήτη ΓΗ.
Φέτος ας ακουστεί και η φωνή της Θεσπρωτίας στην παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Α/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, διοργανώνουν εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Ηγουμενίτσας με τη συμμετοχή των δύο Ωδείων της πόλης μας. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και κοινωνικού συνόλου στην παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στην κλιματική αλλαγή για να στείλουμε σύσσωμοι, ένα μήνυμα ελπίδας, αλλά και απαίτησης για τη διάσωση του πλανήτη & την προστασία του περιβάλλοντος. Η συμμετοχή μας κρίνεται επιτακτικότερη από ποτέ, μετά τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει λάβει η συνεχής διαρροή ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ηγουμενίτσα, πλατεία Δημαρχείου, ημέρα Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011 και ώρα 7: 30 μ.μ με την προαιρετική εθελοντική συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη. Συγκεκριμένα, ομάδες μαθητών, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, θα τραγουδήσουν, θα πουν περιβαλλοντικά μηνύματα, θα σχηματίσουν με κεράκια το σήμα της ειρήνης και της ώρας της γης, ενώ την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσουν, αφιλοκερδώς, μαθητές του Πνευματικού Κέντρου ΤΣΑΚΑΛΩΦ και της Μουσικής Σχολής Γ. Ντάλλα.

Ας είμαστε όλοι εκεί!
Ελπήνωρ


3 σχόλια:

  1. Ο πλανήτης ΓΗ δυστυχώς δεν μπορεί πια να σωθεί με πανηγύρια και νταούλια. Άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν. Αλλά πού τέτοια διάθεση;
    ΕΚΦΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα ΕΚΦΠ, η γη δεν σώζεται με "πανηγύρια και νταούλια", αλλά ο χώρος της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της Α/θμιας Εκπ/σης όμως, μπορεί να διαμορφώσει, έστω και στο ελάχιστο, τέτοιες στάσεις και αντιλήψεις στις εύπλαστες ψυχές των παιδιών μας, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μια άλλη προσέγγιση της ευδαιμονίας, αλλά και της κοινωνικο-οικονομικής διακυβέρνησης του πλανήτη. Αυτό προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να γίνει όχι τόσο με τις ακαδημαϊκού τύπου ρητορείες που αναπτύσσονται στις αίθουσες διδασκαλίες, αλλά περισσότερο με άτυπες μορφές μάθησης έξω από το ανελαστικό πρόγραμμα του αναλυστικού προγράμματος. Γι αυτό πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις μπορούν να συμβάλλουν, όταν όμως δεν είναι αυτοσκοπός προβολής από τους διοργανωτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι,αγαπητέ Ελπήνορα!Οιεύπλαστες ψυχές των παιδιών μας πρέπει να μάθουν πως τα προβλήματα λύνονται με συγκεκριμένες ατομικές ή συλλογικές δράσεις, που φέρνουν αποτέλεσμα.Και είναι τις περισσότερες φορές επώδυνες. Συνεπάγονται κόστος ατομικό και κοινωνικό. Χάνοντας π.χ. λίγη υλική ευδαιμονία, κερδίζεις καθαρό αέρα. Οι συμβολικοί τρόποι δράσης μπορεί να είναι χρήσιμοι μόνο όταν δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την πραγματικότητα. Επιδρώντας στα σύμβολα η πραγματικότητα μένει συνήθως ανέπαφη. Έτσι και οι μαθητές σας θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση όχι βέβαια για να σώσουν τη ΓΗ, αλλά τη γειτονιά τους, την πόλη μας, τη θάλασσά μας. Μακρυά ασφαλώς από άγονες ρητορείες και ανόητες συμβουλές. Έτσι νομίζω πως πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα γενιά. Όχι χορεύοντας και τραγουδώντας στην παραλία να πιστεύουν πως κάνουν κάτι σημαντικό για να σώσουν το περιβάλλον. Σε όλα υπάρχει κόστος. Χωρίς αυτό ο πλανήτης ΓΗ δε θα τη γλιτώσει! (Εσείς βέβαια οι εκπαιδευτικοί ασφαλώς και θα βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά!)
    ΕΚΦΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή