Δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη της κίνησης πολιτών «Δυναμική Ελλάδα» μαζί με
500 αντιπροσωπευτικές υπογραφές πολιτών. Η συγκέντρωση υπογραφών δεν αφορά σε
«επώνυμους» και κινήσεις κορυφής, αλλά σε ενεργούς πολίτες από όλη τη χώρα και
από όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους. Όσοι και όσες υπογράφουν
την διακήρυξη εκφράζουν μια γενική πολιτική συμφωνία. Οι περισσότεροι και οι
περισσότερες είναι ανεξάρτητοι, ενώ, όσοι και όσες συμμετέχουν σε κόμματα ή
άλλες ενώσεις πολιτών διατηρούν τις ιδιαίτερες θέσεις και απόψεις τους.
Η διακήρυξη αναρτήθηκε στη νέα ιστοσελίδα της κίνησης (www.dynamikiellada.gr), όπου συνεχίζεται ηλεκτρονικά η συλλογή υπογραφών. Η επίσημη παρουσίαση όλων των υπογραφών θα γίνει σε συνέντευξη τύπου το Νοέμβριο. Ήδη έχει συγκροτηθεί μια προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας, της οποίας τα μέλη στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 40 ετών. Ενδεικτικά συμμετέχουν οι Αχιλλέας Γραβάνης καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Άγγελος Δημητρόπουλος πληροφορικός και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ηλιούπολης, Μάνος Επιτροπάκης Μουσικός, Ορέστης Καλογήρου καθηγητής ΑΠΘ, Σωτήρης Κατσέλος ελεύθερος επαγγελματίας, Κώστας Κουτσομύτης παραγωγός/σκηνοθέτης, Κώστας Μπαργιώτας ιατρός και Πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής στο London School of Economics, Άκης Παπαγεωργίου Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, Θανάσης Παπαδόπουλος οικονομολόγος, Λίνα Παπαδοπούλου επίκ. καθηγήτρια ΑΠΘ, Δημήτρης Σιώτος εκπαιδευτικός, Πέτρος Σκαπινάκης επίκ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρος Κουπέγκος Γραμματεία της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας θα συμπληρωθεί σύντομα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ όσων υπογράφουν την διακήρυξη. Στο επόμενο χρονικό διάστημα η «Δυναμική Ελλάδα» θα προχωρήσει σε έναν κύκλο ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για την επεξεργασία πρακτικών θέσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών (φάρμακο, σχολείο, μετανάστες, φορολογικό, αγροτικό, πολιτικό σύστημα, αστυνομία και ασφάλεια).
Η «Δυναμική Ελλάδα» στοχεύει στην κατάθεση και την προώθηση ιδεών και πρακτικών προτάσεων για το μέλλον αυτής της χώρας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη ανασύνθεση των προοδευτικών ιδεών και δυνάμεων. Η «Δυναμική Ελλάδα» δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και ότι δεν αποτελεί όχημα για την επανεμφάνιση φθαρμένων πολιτικών προσώπων. Είναι ένα κίνημα βάσης που συγκροτήθηκε για να δράσει ως καταλύτης στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με ορίζοντα το 2013 και όχι για να μετεξελιχθεί η ίδια σε κόμμα. Στρατηγικός στόχος της «Δυναμικής Ελλάδας» είναι η ενεργός συμβολή στη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα με πρόταγμα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την οριστική ρήξη με τις συνεχιζόμενες πρακτικές του παρελθόντος. Για το σκοπό αυτό, η «Δυναμική Ελλάδα» από τη μια διευρύνει την σύνδεσή της με τους πολίτες, και από την άλλη επιδιώκει να συναντηθεί με όσους και όσες έχουν τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό. Η κίνηση επιθυμεί τη συμπόρευση με νέες συλλογικότητες για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και της ηγεσίας του. Δεν αποκλείει πολιτικούς με ήθος και μεταρρυθμιστική πρακτική, αλλά πιστεύει ότι η πλειοψηφία των πολιτικών στελεχών πρέπει να είναι νέοι άνθρωποι.
Η «Δυναμική Ελλάδα» στηρίζει όσες πολιτικές εξυπηρετούν το στόχο της παραμονής της χώρας στο ευρώ και όσες μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, επισημαίνει τα πισωγυρίσματα του πολιτικού συστήματος, όπως η πανεπιστημιακή αντιμεταρρύθμιση, η διαιώνιση του πελατειακού κράτους, η ανοχή στις συντεχνιακές αντιλήψεις, η κομματοκρατία. Η «Δυναμική Ελλάδα» επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η χώρα θα έπρεπε να είναι ενωμένη και με μια άφθαρτη και ικανή ηγεσία να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων. Αντί για αυτό, παράλληλα με την τόσο αναγκαία πορεία διάσωσης, που βαραίνει με άδικους και άνισους όρους τον απλό πολίτη, αναγκάζεται να ακολουθεί την πορεία αποσύνθεσης ενός αναξιόπιστου συστήματος.
Η «Δυναμική Ελλάδα» επιδιώκει να συμβάλει στην ενεργοποίηση των δραστήριων δυνάμεων όλης της κοινωνίας. Οι πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και κόμματα που επιδιώκουν την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, οφείλουν να εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού οράματος που θα στοχεύει, πέρα από την παραμονή στην ευρωζώνη, στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους, βασισμένο στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, στην ισορροπία του ατομικού και του συλλογικού (με την ενθάρρυνση, επιβράβευση και προστασία των ατομικών επιτευγμάτων αλλά και τη συλλογική χρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών) και στην ισορροπία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Αποσπάσματα της διακήρυξης:
Η «Δυναμική Ελλάδα» είναι ένας χώρος συνεύρεσης και επεξεργασιών πολιτικών προτάσεων που μπορούν να γίνουν πράξη. Εδώ συναντιούνται οι σκέψεις ανθρώπων που, άσχετα από την ιδιαίτερη αφετηρία τους και το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, προτάσσουν το συμφέρον της κοινωνίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοχεύουν στην υποστήριξη μιας ανταγωνιστικής και υγιούς οικονομίας και εναντιώνονται στις ομάδες πίεσης, στις συντεχνίες και στον εφήμερο πλουτισμό. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές ή περίπου κοινές απόψεις για την εξέλιξη της χώρας, όπως κι αν τις ονομάσουμε (μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμός, προοδευτικότητα, ρεαλισμός), πρέπει να αποκτήσουμε μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και δοκιμασίας των ιδεών μας.
Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο αναξιοποίητο αποθεματικό, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της, όσο και τις υλικές της δυνατότητες. Ταυτοχρόνως όμως, χτίσαμε μια κοινωνία, στη λογική τής έκπτωσης από το δημόσιο καλό και της διαμεσολάβησης προς το ιδιαίτερο και το πρόσκαιρο. Αυτή η κοινωνία βρίσκεται σήμερα σε μια διαρκή κρίση και διακινδύνευση. Το ελληνικό κράτος και το πολιτικό σύστημα δεν κατόρθωσαν ιστορικά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και άφησαν την ελληνική κοινωνία εκτεθειμένη σε κάθε είδους δεινά, οικονομικά, πολιτικά και εθνικά.
Πιστεύουμε πως χρειάζεται η εδραίωση μιας νέας σχέσης, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Η σχέση ανάμεσα στο Δημόσιο Αγαθό και το Ιδιωτικό Συμφέρον πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Το ίδιο ισχύει και για την ισορροπία Υποχρεώσεων και Δικαιωμάτων, την Αποτελεσματικότητα με την Αλληλεγγύη, τη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και τις νέες μορφές Λογοδοσίας.
H κυριαρχία του κρατισμού, στο όνομα μάλιστα του δημόσιου συμφέροντος, δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ως προς τους κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά και πολλά προνόμια για μερικούς. Αυτές οι ανισότητες υπονόμευσαν την κοινωνική συνοχή και προκαλούν σήμερα την ενδυνάμωση των άκρων. Η λύση βρίσκεται στη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με σκοπό τη ρήξη με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα της νεοελληνικής κοινωνίας: τον κρατισμό και τον λαϊκισμό
Κοινωνική δικαιοσύνη υπάρχει εκεί όπου επικρατεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός. Εκεί όπου προωθούνται πολιτικές επιβράβευσης αυτών που προσπαθούν και εργάζονται σκληρά και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Εκεί που ευνοούνται πολιτικές ενίσχυσης όσων προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα για να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.
Σύγχρονη ριζοσπαστική πολιτική πρόταση είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού δημόσιου τομέα βασισμένου στις ανάγκες των πολιτών και όχι η αναπαραγωγή ενός κράτους που λειτουργεί προς όφελος του εαυτού του. Όσο δεν ξεκαθαρίζουμε τα όρια στα οποία εκτείνονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, θα ευνοούμε ιδιαίτερα συμφέροντα στις «γκρίζες περιοχές» μεταξύ των δύο. Πρέπει να πάψει ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί ως μηχανισμός υποστήριξης των ιδιωτικών και συντεχνιακών συμφερόντων και ο ιδιωτικός ως μηχανισμός διαφθοράς του δημόσιου τομέα.
Στηρίζουμε κάθε υγιή και ελπιδοφόρα ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η αποδοχή της ελεύθερης αγοράς ως πυλώνα των δημοκρατικών κοινωνιών δεν έχει τίποτα το κοινό με το νεοφιλελευθερισμό. Γιατί παράλληλα επιδιώκουμε την εξομάλυνση των ανισοτήτων που δημιουργεί η ελεύθερη αγορά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους πρόνοιας, πράγμα που δεν πρέπει να συγχέεται με τον κρατισμό.
Είναι πλέον εμφανές πως αν το πολιτικό σύστημα συνεχίσει να μην αλλάζει και να μην ανανεώνεται, αν συνεχίσει να λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες αυτοαναπαράγοντας τις παθογένειες του, θα υπάρξει πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών στη χώρα.
Για να φτιάξουμε μια σύγχρονη χώρα χρειάζονται συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και λογικές, αλλά και ένα όραμα και σχέδιο για το κράτος και την κοινωνία που θέλουμε. Δεν αρκεί να είμαστε απλά συγκρουσιακοί και αντίθετοι με το παρελθόν, χωρίς να προσδιορίζουμε τους κανόνες και τις αξίες αυτού που θέλουμε να οικοδομήσουμε.
Είναι επομένως απαραίτητο να ενεργοποιηθούν άμεσα οι υγιείς και δραστήριες δυνάμεις όλης της κοινωνίας. Η χώρα μας δεν χρειάζεται να περιμένει θαύματα. Οι υγιείς και δραστήριες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και κόμματα που επιδιώκουν την αναδιάρθρωση οφείλουν να αφήσουν κατά μέρος τις άγονες αντιπαραθέσεις και να συμφωνήσουν σ’ ένα σχέδιο για την ανόρθωση της χώρας. Όλοι μας, οφείλουμε πλέον να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την πρόκληση και να βάλουμε τις βάσεις για μια Ανταγωνιστική και Ευημερούσα Οικονομία σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Δημοκρατική Κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή, φιλοδοξεί να κινηθεί η «Δυναμική Ελλάδα».
Η διακήρυξη αναρτήθηκε στη νέα ιστοσελίδα της κίνησης (www.dynamikiellada.gr), όπου συνεχίζεται ηλεκτρονικά η συλλογή υπογραφών. Η επίσημη παρουσίαση όλων των υπογραφών θα γίνει σε συνέντευξη τύπου το Νοέμβριο. Ήδη έχει συγκροτηθεί μια προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας, της οποίας τα μέλη στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 40 ετών. Ενδεικτικά συμμετέχουν οι Αχιλλέας Γραβάνης καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Άγγελος Δημητρόπουλος πληροφορικός και Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ηλιούπολης, Μάνος Επιτροπάκης Μουσικός, Ορέστης Καλογήρου καθηγητής ΑΠΘ, Σωτήρης Κατσέλος ελεύθερος επαγγελματίας, Κώστας Κουτσομύτης παραγωγός/σκηνοθέτης, Κώστας Μπαργιώτας ιατρός και Πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής στο London School of Economics, Άκης Παπαγεωργίου Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, Θανάσης Παπαδόπουλος οικονομολόγος, Λίνα Παπαδοπούλου επίκ. καθηγήτρια ΑΠΘ, Δημήτρης Σιώτος εκπαιδευτικός, Πέτρος Σκαπινάκης επίκ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πέτρος Κουπέγκος Γραμματεία της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η προσωρινή Επιτροπή Πρωτοβουλίας θα συμπληρωθεί σύντομα μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μεταξύ όσων υπογράφουν την διακήρυξη. Στο επόμενο χρονικό διάστημα η «Δυναμική Ελλάδα» θα προχωρήσει σε έναν κύκλο ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης για την επεξεργασία πρακτικών θέσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών (φάρμακο, σχολείο, μετανάστες, φορολογικό, αγροτικό, πολιτικό σύστημα, αστυνομία και ασφάλεια).
Η «Δυναμική Ελλάδα» στοχεύει στην κατάθεση και την προώθηση ιδεών και πρακτικών προτάσεων για το μέλλον αυτής της χώρας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη ανασύνθεση των προοδευτικών ιδεών και δυνάμεων. Η «Δυναμική Ελλάδα» δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα και ότι δεν αποτελεί όχημα για την επανεμφάνιση φθαρμένων πολιτικών προσώπων. Είναι ένα κίνημα βάσης που συγκροτήθηκε για να δράσει ως καταλύτης στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με ορίζοντα το 2013 και όχι για να μετεξελιχθεί η ίδια σε κόμμα. Στρατηγικός στόχος της «Δυναμικής Ελλάδας» είναι η ενεργός συμβολή στη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα με πρόταγμα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την οριστική ρήξη με τις συνεχιζόμενες πρακτικές του παρελθόντος. Για το σκοπό αυτό, η «Δυναμική Ελλάδα» από τη μια διευρύνει την σύνδεσή της με τους πολίτες, και από την άλλη επιδιώκει να συναντηθεί με όσους και όσες έχουν τον ίδιο στρατηγικό προσανατολισμό. Η κίνηση επιθυμεί τη συμπόρευση με νέες συλλογικότητες για τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και της ηγεσίας του. Δεν αποκλείει πολιτικούς με ήθος και μεταρρυθμιστική πρακτική, αλλά πιστεύει ότι η πλειοψηφία των πολιτικών στελεχών πρέπει να είναι νέοι άνθρωποι.
Η «Δυναμική Ελλάδα» στηρίζει όσες πολιτικές εξυπηρετούν το στόχο της παραμονής της χώρας στο ευρώ και όσες μεταρρυθμίσεις πραγματοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, επισημαίνει τα πισωγυρίσματα του πολιτικού συστήματος, όπως η πανεπιστημιακή αντιμεταρρύθμιση, η διαιώνιση του πελατειακού κράτους, η ανοχή στις συντεχνιακές αντιλήψεις, η κομματοκρατία. Η «Δυναμική Ελλάδα» επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η χώρα θα έπρεπε να είναι ενωμένη και με μια άφθαρτη και ικανή ηγεσία να εργάζεται για την επίλυση των προβλημάτων. Αντί για αυτό, παράλληλα με την τόσο αναγκαία πορεία διάσωσης, που βαραίνει με άδικους και άνισους όρους τον απλό πολίτη, αναγκάζεται να ακολουθεί την πορεία αποσύνθεσης ενός αναξιόπιστου συστήματος.
Η «Δυναμική Ελλάδα» επιδιώκει να συμβάλει στην ενεργοποίηση των δραστήριων δυνάμεων όλης της κοινωνίας. Οι πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και κόμματα που επιδιώκουν την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, οφείλουν να εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου για την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού οράματος που θα στοχεύει, πέρα από την παραμονή στην ευρωζώνη, στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους, βασισμένο στην ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, στην ισορροπία του ατομικού και του συλλογικού (με την ενθάρρυνση, επιβράβευση και προστασία των ατομικών επιτευγμάτων αλλά και τη συλλογική χρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών) και στην ισορροπία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Αποσπάσματα της διακήρυξης:
Η «Δυναμική Ελλάδα» είναι ένας χώρος συνεύρεσης και επεξεργασιών πολιτικών προτάσεων που μπορούν να γίνουν πράξη. Εδώ συναντιούνται οι σκέψεις ανθρώπων που, άσχετα από την ιδιαίτερη αφετηρία τους και το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, προτάσσουν το συμφέρον της κοινωνίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοχεύουν στην υποστήριξη μιας ανταγωνιστικής και υγιούς οικονομίας και εναντιώνονται στις ομάδες πίεσης, στις συντεχνίες και στον εφήμερο πλουτισμό. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές ή περίπου κοινές απόψεις για την εξέλιξη της χώρας, όπως κι αν τις ονομάσουμε (μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμός, προοδευτικότητα, ρεαλισμός), πρέπει να αποκτήσουμε μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και δοκιμασίας των ιδεών μας.
Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο αναξιοποίητο αποθεματικό, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της, όσο και τις υλικές της δυνατότητες. Ταυτοχρόνως όμως, χτίσαμε μια κοινωνία, στη λογική τής έκπτωσης από το δημόσιο καλό και της διαμεσολάβησης προς το ιδιαίτερο και το πρόσκαιρο. Αυτή η κοινωνία βρίσκεται σήμερα σε μια διαρκή κρίση και διακινδύνευση. Το ελληνικό κράτος και το πολιτικό σύστημα δεν κατόρθωσαν ιστορικά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και άφησαν την ελληνική κοινωνία εκτεθειμένη σε κάθε είδους δεινά, οικονομικά, πολιτικά και εθνικά.
Πιστεύουμε πως χρειάζεται η εδραίωση μιας νέας σχέσης, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Η σχέση ανάμεσα στο Δημόσιο Αγαθό και το Ιδιωτικό Συμφέρον πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Το ίδιο ισχύει και για την ισορροπία Υποχρεώσεων και Δικαιωμάτων, την Αποτελεσματικότητα με την Αλληλεγγύη, τη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και τις νέες μορφές Λογοδοσίας.
H κυριαρχία του κρατισμού, στο όνομα μάλιστα του δημόσιου συμφέροντος, δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ως προς τους κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά και πολλά προνόμια για μερικούς. Αυτές οι ανισότητες υπονόμευσαν την κοινωνική συνοχή και προκαλούν σήμερα την ενδυνάμωση των άκρων. Η λύση βρίσκεται στη ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, με σκοπό τη ρήξη με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα της νεοελληνικής κοινωνίας: τον κρατισμό και τον λαϊκισμό
Κοινωνική δικαιοσύνη υπάρχει εκεί όπου επικρατεί η αξιοκρατία, η διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός. Εκεί όπου προωθούνται πολιτικές επιβράβευσης αυτών που προσπαθούν και εργάζονται σκληρά και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Εκεί που ευνοούνται πολιτικές ενίσχυσης όσων προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα για να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.
Σύγχρονη ριζοσπαστική πολιτική πρόταση είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού δημόσιου τομέα βασισμένου στις ανάγκες των πολιτών και όχι η αναπαραγωγή ενός κράτους που λειτουργεί προς όφελος του εαυτού του. Όσο δεν ξεκαθαρίζουμε τα όρια στα οποία εκτείνονται ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, θα ευνοούμε ιδιαίτερα συμφέροντα στις «γκρίζες περιοχές» μεταξύ των δύο. Πρέπει να πάψει ο δημόσιος τομέας να λειτουργεί ως μηχανισμός υποστήριξης των ιδιωτικών και συντεχνιακών συμφερόντων και ο ιδιωτικός ως μηχανισμός διαφθοράς του δημόσιου τομέα.
Στηρίζουμε κάθε υγιή και ελπιδοφόρα ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η αποδοχή της ελεύθερης αγοράς ως πυλώνα των δημοκρατικών κοινωνιών δεν έχει τίποτα το κοινό με το νεοφιλελευθερισμό. Γιατί παράλληλα επιδιώκουμε την εξομάλυνση των ανισοτήτων που δημιουργεί η ελεύθερη αγορά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους πρόνοιας, πράγμα που δεν πρέπει να συγχέεται με τον κρατισμό.
Είναι πλέον εμφανές πως αν το πολιτικό σύστημα συνεχίσει να μην αλλάζει και να μην ανανεώνεται, αν συνεχίσει να λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες αυτοαναπαράγοντας τις παθογένειες του, θα υπάρξει πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών στη χώρα.
Για να φτιάξουμε μια σύγχρονη χώρα χρειάζονται συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και λογικές, αλλά και ένα όραμα και σχέδιο για το κράτος και την κοινωνία που θέλουμε. Δεν αρκεί να είμαστε απλά συγκρουσιακοί και αντίθετοι με το παρελθόν, χωρίς να προσδιορίζουμε τους κανόνες και τις αξίες αυτού που θέλουμε να οικοδομήσουμε.
Είναι επομένως απαραίτητο να ενεργοποιηθούν άμεσα οι υγιείς και δραστήριες δυνάμεις όλης της κοινωνίας. Η χώρα μας δεν χρειάζεται να περιμένει θαύματα. Οι υγιείς και δραστήριες πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και κόμματα που επιδιώκουν την αναδιάρθρωση οφείλουν να αφήσουν κατά μέρος τις άγονες αντιπαραθέσεις και να συμφωνήσουν σ’ ένα σχέδιο για την ανόρθωση της χώρας. Όλοι μας, οφείλουμε πλέον να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την πρόκληση και να βάλουμε τις βάσεις για μια Ανταγωνιστική και Ευημερούσα Οικονομία σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Δημοκρατική Κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή, φιλοδοξεί να κινηθεί η «Δυναμική Ελλάδα».
Αναδημοσίευση από μεταρρύθμιση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου