"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

3 Μαΐ 2015

Υπομονή έως ότου φανεί η λογική

Του Νίκου Βατόπουλου, από την Καθημερινή


Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα. Πρώτον, όλο και περισσότεροι υποστέλλουν τις σημαίες ενθουσιασμού για την κυβέρνηση. Δεύτερον, όλο και περισσότεροι αισθάνονται πολιτικά άστεγοι. Και τρίτον, όλο και περισσότεροι επιθυμούν να δηλώσουν δημοσίως την ανάγκη τους να σοβαρευτεί η χώρα. Έχουμε, δυστυχώς, αποδεχθεί το γεγονός ότι η χώρα είναι ανυπόληπτη, χρεοκοπημένη και παγιδευμένη σε τραγικές ιδεοληψίες. Όλος, όμως, ο κόσμος εκείνος που βρίσκεται «απέναντι» στις ρητορείες του Φλαμπουράρη, του Λαφαζάνη και του Βούτση, απέναντι σε αυτό το αναχρονιστικό πολιτισμικό στίγμα, που χαρακτηρίζεται από άγνοια (και αδιαφορία) για το πώς λειτουργούν οι ανοικτές κοινωνίες, βρίσκεται σε αναμονή.

Υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού, όχι αποκλειστικά αστικού, που αισθάνεται έτοιμο να ακολουθήσει εκείνον που θα του πει τρία απλά και λογικά πράγματα. Για το πώς θα πληρώσει υπαλλήλους και κράτος, για το πώς θα σώσει το μαγαζί του, για το πώς θα αναπτύξει την επιχείρησή του, για το πώς θα παραγγείλει υλικά από το εξωτερικό, για το πώς θα κρατήσει το παιδί του στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα βασικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εργασία, δηλαδή με τις ευκαιρίες, με το πλαίσιο ζωής, με την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, για το δικαίωμα του πολίτη να αναπτύσσεται χωρίς το κράτος να παριστάνει τον εργοδότη, η κυβέρνηση τα αγνοεί.

Αγνοεί, δηλαδή, τις βασικές αρχές της ανοικτής κοινωνίας και την άρνηση αυτή τη βαφτίζει κοινωνική πολιτική. Αλλά έως σήμερα δεν υπάρχει η αντιπολίτευση εκείνη που θα πει δυο απλά πράγματα χωρίς φλυαρία, που θα εμπνεύσει με τη λογική, που θα πει στους πολίτες «σας εμπιστευόμαστε, εμείς απλώς θα βάλουμε το πλαίσιο ώστε να αναπτύξετε τις δουλειές σας».

Η κυβέρνηση έχει κουράσει απελπιστικά με την εμμονή της στην κενολογία. Οπως και με την ιεράρχηση του νομοθετικού της έργου, με τα «κατεπείγοντα» για την παιδεία και την ενημέρωση. Όλα αυτά θα επιδράσουν, αργά ή γρήγορα, εις βάρος της. Απλώς, ακόμη, είναι νωρίς. Αυτό που επιθυμεί ο μέσος πολίτης που βρίσκεται «απέναντι» στην κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους, να περάσουν τα νέα μέτρα στη Βουλή, να γίνει εκκαθάριση του εσωτερικού μετώπου στον ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει γρήγορα η ανασύνταξη της αντιπολίτευσης. Υπομονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου