"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

24 Απρ 2019

Κύριε Πολάκη..

Κύριε Πολάκη, 
Με αφορμή το σχόλιό σας σε κοινωνικό δίκτυο, το οποίο μάλιστα συνοδεύσατε και με τη δημοσιοποίηση του αντίστοιχου ΦΕΚ, σχετικά με την επιλογή του κ.  Στέλιου Κυμπουρόπουλου  σε θέση   επιμελητή  Β΄ στο ΕΣΥ, ως άτομο με αναπηρία η ίδια,  έχω να σας πω τα εξής:
Πρώτον, σε μια ευνομούμενη δυτική κοινωνία οι άνθρωποι δε διακρίνονται σε «κανονικούς» και «μη», αλλά όλοι είναι πολίτες που απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Με αυτή την έννοια, στα κράτη δικαίου κανείς  δε χαρίζει κάτι σε έναν ανάπηρο, αλλά η πολιτεία, μέσω των εκπροσώπων της νομοθετεί με τέτοιον τρόπο ώστε όλοι οι πολίτες  να έχουν την απαιτούμενη  δυνατότητα πρόσβασης στα αγαθά  και να ασκούν τα δικαιώματά τους με όσο το δυνατόν ανώδυνο τρόπο . Έτσι, η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα για διευκόλυνση των αναπήρων, με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνει μέτρα για όλους τους πολίτες. Ως εκ τούτου, εσείς για να γίνετε αναπληρωτής υπουργός ακολουθήσατε μια διαδικασία που ορίζουν οι νόμοι του κράτους, κάποιος παίρνει δίπλωμα οδήγησης, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ενώ ένας τρίτος ασκεί το επάγγελμα του δασκάλου, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική νομοθεσία, επίσης, ειδικές ρυθμίσεις προβλέπουν τις διευκολύνσεις των μητέρων, των ανέργων, των  βουλευτών, των οδηγών ΤΑΧΙ, τα σωματικά χαρακτηριστικά και τις αθλητικές επιδόσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να καταταγεί στα σώματα ασφαλείας κ.ο.κ. Ως προς τι λοιπόν, η δημοσιοποίηση του σχετικού ΦΕΚ, ειδικά για τον κ. Κυμπουρόπουλο; Μήπως εννοείτε , με αυτή σας την πράξη ότι χρωστάει σε κάποιους πολιτικούς (που δεν ήσασταν εσείς βέβαια) οι οποίοι θεσμοθέτησαν παλαιότερα τις ευεργετικές αυτές διατάξεις; Γιατί δεν καταφερθήκατε τότε και σε άλλους υποψήφιους πολιτικούς αντιπάλους, ότι έκαναν χρήση της ελληνικής νομοθεσίας δηλαδή,  και απόλαυσαν τη δωρεάν παιδεία ή  κάποιους επαγγελματίες ότι  έκαναν χρήση της επιδότησης για να ξεκινήσουν μία δουλειά;  Όχι, κύριε Πολάκη, απλώς θεωρείτε ότι εμείς οι ανάπηροι είμαστε κάτι διαφορετικό, παρείσακτοι σε μια «φυσιολογική κοινωνία», που εσείς έχετε στο μυαλό σας και πρέπει να επαιτούμε και να χρωστάμε χάρη για τη φιλευσπλαχνία σας.
Δεύτερον, εμείς οι ανάπηροι δεν είμαστε κάποιοι ιδιότυποι άνθρωποι που διανθίζουμε απλά την ομοιόμορφη κανονικότητα που έχετε κατά νου, κάτι δηλαδή σαν τις εξαιρέσεις, που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα της «υγιούς κοινωνίας» σας . Είμαστε ισότιμα μέλη, ενεργά συστατικά στοιχεία της κοινωνίας μας, ακριβώς όπως είναι όλοι οι «άλλοι», οι κοντοί, οι ψηλοί, οι αδύνατοι, οι χοντροί, οι βλάκες, οι έξυπνοι, οι μαύροι, οι λευκοί, οι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι, κ.α.  Είμαστε λοιπόν, η ίδια η ζώσα κοινωνία που ζει και συνδιαμορφώνει το μέλλον της. Όποια ιδιαιτερότητα διακρίνετε στους ανάπηρους είναι αποτέλεσμα των δικών σας αντιλήψεων και πεποιθήσεων και δεν έχουν καμία πραγματική βάση. Η κοινωνίες αποτελούνται από μοναδικότητες που συνυπάρχουν, συνεργάζονται και μοιράζονται την κοινή μας πατρίδα.
Τρίτον, αν ψάχνετε πράγματι να βρείτε κάποιες σωματικές ή πνευματικές ιδιαιτερότητες, ναι, αυτές είναι πολλές φορές ορατές πάνω μας ή αν δεν είναι, τις βιώνουμε εμείς καθημερινά μόνοι μας, με τις οικογένειές μας και δεν αντισταθμίζονται με καμιά δήθεν «ευεργετική διάταξη», που εσείς με προκλητικό τρόπο, δήθεν  μας αποκαλύπτετε για να μας τις υπενθυμίσετε. Το αν ένα άτομο που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, για παράδειγμα όπως εγώ, έχω χαμηλό προσδόκιμο ζωής δε με διαφοροποιεί από έναν άλλον που συνυπάρχει σε αυτή τη χώρα  και είναι υγιής, γιατί όλοι μας εν δυνάμει είμαστε «άτομα με αναπηρία».
Δε χρειάζεται λοιπόν να αναφέρεστε σε ευεργετικές διατάξεις απέναντι σε άτομα με αναπηρία, γιατί δεν υπάρχουν και ελπίζω να καταλάβατε, γιατί;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΜΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου