"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

25 Νοε 2011

Της Αμύνης τα παιδιά...

Εδώ που έχουμε φτάσει, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα, ακόμη και η ίδρυση κόμματος αποστράτων αξιωματικών, «με σκοπό την εξαφάνιση του σημερινού πολιτικού συστήματος εξουσίας, την κατάργηση των σημερινών κομμάτων και την εμφάνιση νέων, που θα αναλάβουν τις τύχες της Πατρίδος»! Τη Δευτέρα, οι Ελληνες πολίτες πληροφορηθήκαμε, ευτυχώς όχι υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων και ερπυστριών, ότι εν αποστρατεία αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας αναλαμβάνουν να μας σώσουν από την καταστροφή, με πρώτο βήμα την ίδρυση «στο όνομα του πατριωτικού καθήκοντος» πολιτικού κόμματος, με την επωνυμία «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας». Πρότυπό του, σύμφωνα με τη σχετική διακήρυξη, είναι το στρατιωτικό κίνημα του 1909 στο Γουδί, που ανέτρεψε την τότε κυβέρνηση και εγκαθίδρυσε τον Ελ. Βενιζέλο. Δεν στερείται, δε, σημειολογίας το γεγονός ότι η πρώτη σύναξη των επίδοξων «εθνοσωτήρων», στην οποία συμφωνήθηκε η ίδρυση κόμματος, έγινε στο Γουδί, απ’ όπου, σημειωτέον, στις 21 Απριλίου του 1967 εφόρμησαν τα άρματα του Παττακού για να «γλιτώσουν» την Ελλάδα από τη «φαυλοκρατία των πολιτικών».
Σταχυολογώ κάποια σημεία από την ομιλία, στην ιδρυτική συγκέντρωση των αποστράτων, του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του κόμματος Νίκου Αλικάκου: «…Το πνεύμα του 1909 θα πετάξει από τα κοινοβουλευτικά έδρανα όλους τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Ούτε ένα έδρανο για τους φαύλους». «…Υποσχόμαστε να βρούμε τον νέο εθνικό ηγέτη για το νέο εθνικό πέταγμα, όμοιο της δεκαετίας του 1910-1920 που βρίσκεται ανάμεσα στους τίμιους και αγνούς Ελληνες και που ίσως ούτε ο ίδιος γνωρίζει ακόμη τη μεγάλη του αποστολή». «…Ελεγχος και αναζήτηση και τιμωρία των υπευθύνων που άσκησαν πολιτική εξουσία και οδήγησαν τον ελληνικό λαό στο Μνημόνιο. Στα χείλη του λαού βρίσκονται συγκεκριμένοι υπεύθυνοι, οι οποίοι επιμελημένα φρόντισαν να περάσουν στην αφάνεια, ενώ τα ονόματά τους συνδέονται με τις μεγαλύτερες και πλέον ύποπτες συμβάσεις εκτέλεσης δημοσίων έργων. Δεν θα περάσουν ανεξέλεγκτοι και ατιμώρητοι αυτοί, οι οποίοι φόρτωσαν τα υπέρογκα δάνεια στις πλάτες της Πατρίδος. Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα πληρώσουν, δεν θα κρυφτούν πίσω από τις αισχρές παραγραφές».
Φαινόμενα των καιρών θα πουν κάποιοι και μερικοί άλλοι θα κάνουν λόγο για γραφικότητες. Οι συνθήκες του 1909, αλλά και εκείνες του 1967, ουδεμία σχέση έχουν με τις σημερινές και οι ένοπλες δυνάμεις, στη δομή αλλά και την κουλτούρα τους, παραμένουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, αφοσιωμένες στο έργο τους και πιστές στο δημοκρατικό πολίτευμα. Το πρόβλημα είναι, και το γνωρίζουν οι πάντες, ότι ο πανίσχυρος μηχανισμός των αποστράτων, προσκείμενος στο ακραίο φάσμα του πολιτικού τόξου, θεωρεί το στράτευμα προνομιακό του χώρο, στον οποίο τώρα με την ίδρυση του κόμματος θα επιχειρήσει να ασκήσει και πολιτική επιρροή.

Tου Σταύρου Tζίμα, από την  Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου