"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

25 Ιουλ 2010

Η δολοφονία είναι η ακραία μορφή λογοκρισίας


«Η δολοφονία είναι η ακραία μορφή λογοκρισίας», είχε πει ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο. Μέχρι σήμερα αυτή τη μορφή λογοκρισίας την ασκούσαν μόνο τα εκτός Δύσης αυταρχικά καθεστώτα, όπως ισλαμοφασιστικά ή δικτατορικά, ψευτοδημοκρατίες τύπου Πούτιν και οι ποικίλες μαφίες του τρίτου κόσμου. Στην Ελλάδα, οι ανερμάτιστοι δολοφόνοι αποφάσισαν να μιμηθούν τις πρακτικές του υπόκοσμου ή και να συνεργαστούν μαζί τους, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης επανάστασης.
Με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, ο στόχος των φονιάδων ήταν διττός. Από τη μια να λογοκρίνουν το μόνο μέσο πληροφόρησης που δεν μπορεί πια να ελεγχθεί, λόγω της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτό δεν είναι άλλο παρά ο χώρος του ηλεκτρονικού ιστότοπου , τα αναρίθμητα δηλαδή μπλογκς, τα οποία έχουν εξελιχθεί πια στο πιο ανεξάρτητο και πιο μαζικό σε κίνηση Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, με τις συνεχείς καταγγελίες, αποκαλύψεις και σχολιασμούς τους. Ο νεκρός δημοσιογράφος άλλωστε ήταν ο βασικός εμπνευστής του «τροκτικού» και ως τέτοιος σηματοδοτούσε το νέο τρόπο ενημέρωσης, πληροφόρησης και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που εγκαθιδρύεται και στον ελληνικό χώρο. Ο συγκεκριμένος στόχος τους σε αυτό το επίπεδο ήταν να φοβήσουν και να φιμώσουν τις ανεξάρτητες και ανεξέλεγκτες φωνές, οι οποίες συνθέτουν μια διαφορετική, μετανεοτερική πολιτική άποψη για την ελληνική κοινωνία, πέρα και πάνω από την άρρωστη, που το καζάνι της μεταπολίτευσης παρήγαγε. Γι αυτό βρίσκω καταδηλωτική την ακροτελεύτια ανάρτηση του «τρωκτικού»: «Καληνύχτα Ελλάδα, ο τόπος που γέννησε την Δημοκρατία κατάντησε να σκοτώνει την ελευθερία της έκφρασης».


Από την άλλη, η δεύτερη γενιά των τρομοκρατών, γνήσια παιδιά της καταναλωτικής κοινωνίας και της ρηχής και χωρίς ίχνος αναστοχασμού παιδείας μας, σκορπάει ασυλλόγιστα σφαίρες σε άοπλους ανθρώπους, με τον ίδιο τρόπο που σκοτώνει τους «άλλους» στα αγαπημένα βίντεο γκέιμς. Η πρακτική τους δεν επιζητεί καν την κοινωνική συναίνεση και οι νέοι τρομοκράτες δε θέλουν καν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Αυτοί οι τρομοκράτες δεν κουβαλούν ούτε καν τα αποστήματα της αριστερής παράδοσης, όπως οι προηγούμενοι. Δεν έχουν σχέση με ιδεολογικές επεξεργασίες. Χύνουν αίμα μόνο για τη δράση. Μοναδικός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν θόρυβο, ζουν μόνο για τη μέθεξη του συμβάντος.
Αυτή η νέα γενιά τρομοκρατών είναι πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες, αλλά ευτυχώς η διεθνής εμπειρία υπονοεί ότι θα είναι βραχύβια. Αρκεί να ανασηκώσουν τα μανίκια οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και να σκεφτούν αντισυμβατικά.

Ελπήνωρ

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα.
    Νομίζω ότι εδώ και χρόνια η κάθε μορφής βία έχει "νομιμοποιηθεί" ως μέσο άσκησης πολιτικής. Είτε ως βία ακροδεξιά και ρατσιστική είτε ως βία "ακροαριστερή". "Νόμιμη" βία μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα κατά οποιουδήποτε θεωρεί ότι επιβουλεύεται τα συμφέροντά της. Είναι και αυτό ένα σύμπτωμα του πελατειακού κράτους και της άσκησης της πολιτικής με μόνο γνώμονα το πολιτικό κόστος. Η δολοφονία του Γκιόλια είναι η κορωνίδα αυτών των συμπτωμάτων αλλά εντάσσεται στο συνολικό κλίμα ανομίας της κοινωνίας μας. Φοβάμαι ότι όσο η κοινωνία του θεάματος ανέχεται την ιδεολογία της βίας, τόσο τα γεγονότα θα πληθαίνουν. Είναι κάτι σαν τηλεοπτικές παραγωγές. Εφόσον έχουν ακροαματικότητα, παράγονται και καταναλώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' αυτόν εδώ τον τόπο που γένησσε τη δημοκρατία (των ολίγων, του 10% του πληθυσμού της Αθήνας, γιατί το υπόλοιπο 90% ήταν δούλοι ή προέρχονταν από άλλες Ελληνικές πόλεις), σ' αυτό εδώ τον τόπο που σήμερα ανθεί η πιο γνήσια μορφή δημοκρατίας (των λαμόγιων, των πολιτικάντηδων, των διεφθαρμένων κλπ), σ' αυτόν εδώ τον τόπο η ελευθερία έκφρασης υπέστη ένα πολύ σοβαρό πλήγμα! Πράγματι εδώ υπάρχει πολύ μεγάλη ελευθερία έκφρασης, τόσο μεγάλη που μας τρομάζει και που όλοι φοβούμαστε να γράψουμε κάτι επώνυμα, γι' αυτό καταφεύγουμε στην ανωνυμία μέσα από το καταφύγιο που προσφέρουν τα διάφορα ποικιλώνυμα blogs. Αλήθεια, αγαπητέ Ελπήνορα, ποιος είσαι; Και ποιοι είναι όλοι οι άλλοι που σχολιάζουν έτσι ανώνυμα; Τι φοβούμαστε όλοι και δε λέμε επωνυμα τη γνώμη μας; Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή που έχουμε και που σκορπίζει το φόβο στους "πολίτες" αυτής της χώρας; (Εγώ φοβάμαι περισσότερο απ' όλους σας!)
    ΕΝΑΣ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μας, αυτή η ... δημοκρατία είναι το περιβόλι του κακού! Προσφέρει τις καταλληλότερες συνθήκες για να ανθίσει κάθε μορφή τρομοκρατικής δράσης. Γιατί στις δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης η τρομοκρατία έχει εξαληφθεί; Σε τι διαφέρουν οι δημοκρατίες μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή