"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

22 Σεπ 2010

Ο Αντώνης στον δρόμο του Αυτιά

Είναι δυσάρεστο μερικές φορές να μένεις στο σπίτι τις Κυριακές. Ανοίγεις την τηλεόραση και πέφτεις πάνω στην συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Μία ώρα, δύο ώρες, τρείς ώρες… Όπως Κούβα. Με τον ένα δημοσιογράφο να προφητεύει ότι οι συνταξιούχοι θα πεθαίνουν στους δρόμους τον χειμώνα, με τον άλλο να μας απειλεί ότι όπου να 'ναι θα πάρει πίσω το κόμμα ο Καραμανλής, ο τρίτος να έχει πληροφορίες ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% ( ο ένας στους τέσσερις έλληνες είναι άνεργος δηλαδή) ... Να προσπαθείς να ξεφύγεις, να κάνεις ζάπινγκ αλλά τελικά να διαπιστώνεις ότι όλα τα μεγάλα κανάλια μεταδίδουν την ίδια συνέντευξη! Όπως Κούβα – δις. Πλην της ΕΤ-1 που είχε Βουλή και του Άλτερ που είχε ρεπορτάζ για εμπόριο κλεμμένων σπερματοζωαρίων. Τώρα πώς κλέβει κάποιος σπερματοζωάρια και κυρίως πώς τα εμπορεύεται και ακόμη περισσότερο ποιος τα αγοράζει, είναι ένα μυστήριο.

Όπως μυστήριο είναι «τι ήταν το Βατοπέδι» γιατί, όπως μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «οικονομικό σκάνδαλο δεν ήταν». Νομίζω, για να το σοβαρέψουμε και λίγο, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πέσει θύμα κακών συμβούλων. Κάποιος του είπε δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να θυμίζει το ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών του 2009. Να τα υπόσχεται όλα σε όλους δηλαδή και να είναι στο πλευρό του κάθε πικραμένου. «Λεφτά υπάρχουνε» έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, «λεφτά θα μας δώσουν» λέει τώρα ο Αντώνης Σαμαράς. Και μας διαβεβαιώνει ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στα μέσα του 2012 (προσοχή «στα μέσα» όχι «στην αρχή», μην πάρουν και τα μυαλά μας αέρα) θα βγούμε στις αγορές και δεν θα προλαβαίνουμε να λέμε όχι στις προσφορές φθηνού χρήματος. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας περνούν πολλές ώρες μπροστά στη τηλεόραση. Και μετά ωθούν τον Σαμαρά να γίνει Αυτιάς, Παπαδάκης, Τράγκας και αύριο Λιάγκας (ελπίζω όχι και Σκορδά).
Μόνο που όλοι αυτοί είναι τηλεοπτικοί ήρωες. Κάποιοι είναι καλοί, άλλοι είναι κακοί, αλλά το επάγγελμα τους δεν είναι το ίδιο με του κ.Σαμαρά. Ο Γιώργος Αυτιάς μπορεί να λέει συχνά στην εκπομπή του «πόσο ακόμη θα αντέξουν οι μισθωτοί να τους αρμέγουν σαν αγελάδες», είναι το χιούμορ του… ο Αντώνης Σαμαράς όμως όταν το κάνει (και χθες επανέλαβε τρεις φορές το ίδιο «αστείο»!) παύει να είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γίνεται πανελίστας. Για να του δώσω ένα άλλο παράδειγμα: Ένα κανάλι χαρακτήρισε αποθεωτική την υποδοχή του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν, το ξέρει και ο ίδιος ο Σαμαράς. Όποιοι είδαν τα πλάνα κατάλαβαν ότι απλώς είχαν συγκεντρωθεί 100 κλακαδόροι στα σκαλοπάτια της ΔΕΘ που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κλίμα. Δημοσιογράφος που ήταν παρών στην υποδοχή Καραμανλή μου επεσήμανε ότι το σύνθημα «Κα-ρα-μα-νλής» τον φώναξαν όλοι και όλοι πέντε υπέργηροι, κανείς δεν τους ακολούθησε αλλά αυτό δεν εμπόδισε το συγκεκριμένο κανάλι να μιλάει για αποθεωτική αποδοχή. Από την μια λοιπόν, υπάρχει η πραγματικότητα και από την άλλη ο κόσμος της τηλεόρασης. Με υπερβολές, λαϊκισμούς και απλουστεύσεις. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να αποφασίσει σε ποιον από τους δύο κόσμους θέλει να πρωταγωνιστήσει.

Tου Σταύρου Θεοδωράκη, από protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου