"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

12 Σεπ 2010

Δυσκολία στην κατάρτιση ψηφοδελτίων από τους υποψήφιους Δημάρχους της περιοχής!

Απ' ότι μαθαίνουμε οι υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής μας, ενώ έχουν πάρει ήδη το πολυπόθητο χρίσμα ή έχουν εξασφαλίσει την κομματική στήριξη των κομμάτων, δυσκολεύονται να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτιά τους με αξιόλογους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Οι λόγοι είναι προφανείς:
-Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία απέναντι στον πολιτικό κόσμο είτε αυτός βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή είτε πολύ περισσότερο δραστηριοποιείται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όσον αφορά δε στους τοπικούς άρχοντες τους έχει συνδέσει άμεσα με τη σπατάλη, την κακοδιαχείριση και την υπεξαίρεση του δημοσίου χρήματος. Η λέξη δημοτικός άρχοντας τείνει να είναι  στη συνείδηση του απλού ψηφοφόρου προσηγορικό της έννοιας "απατεώνας".
- Οι πολίτες  περνούν δύσκολες οικονομικά μέρες και το μόνο που έχουν ως προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την οικογένειά τους, αδιαφορώντας για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα.
- Σύμφωνα με τον "Καλλικράτη" δεν υπάρχει πια οικονομικό κίνητρο, ιδιαίτερα για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι παλαιότερα συνωστίζονταν στα ψηφοδέλτια,  να διεκδικήσουν κάποιες θέσεις, αντιδημάρχων ή  προέδρου δημοτικού συμβουλίου, εφόσον θα κληθούν να επιλέξουν τη μία μόνο αμοιβή, είτε το μισθό τους δηλαδή είτε τα έξοδα παράστασης των αυτοδιοικητικών θέσεων, τα οποία στη δική μας περιοχή με τους μικρούς πληθυσμιακά δήμους δε διαφοροποιούνται σημαντικά από τους αντίστοιχους μισθούς του δημοσίου. Έτσι, φάνηκε ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιαίτερα οι γιατροί της περιοχής μονοπωλούσαν τα αυτοδιοικητικά συμβούλια του α΄και β΄βαθμού.
-Σοβαροί επαγγελματίες και ιδιώτες έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν αυτή την εποχή, να βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο τις επιχειρήσεις τους, να ορθοποδήσουν και να είναι έτοιμοι για την επερχόμενη οικονομική ανάπτυξη.
- Η ευρύτερη τοπική κοινωνία είναι γνωστό  ότι επιλέγει τους εκπροσώπους της, όχι με βάση τις ικανότητες, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύουν οι υποψήφιοι  αλλά χάριν της αναγνωρισιμότητας, της εν δυνάμει προσωπικής εξυπηρέτησης και της κενολογίας που εκφέρουν, με αποτέλεσμα αξιόλογα άτομα με πρωτοπόρες και έξυπνες ιδέες να μη μπορούν να σταθούν σ' αυτή την χωρίς κανόνες πολιτική αρένα.
Άρα, μένουν μόνο οι κατ' επάγγελμα πολιτικάντηδες, οι κομματικοί παράγοντες και οι κρατικοδίαιτοι αεριτζήδες να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών των νέων Καλλικρατικών Δήμων, όσοι δηλαδή  διαχειρίζονταν τα πράγματα τόσον καιρό και σε τοπικό επίπεδο, οι οποίοι και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για το κατάντημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα οικονομικά αδιέξοδα που κληροδότησαν στους νέους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.Αλλά, πρέπει να είμαστε πολύ αφελείς για να πιστεύουμε ότι με τα ίδια ξεπερασμένα και άχρηστα υλικά θα οικοδομήσουμε το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μας.
Γι αυτό θεωρώ πως, ενώ υπάρχουν σοβαρά και αξιόλογα πρόσωπα τα οποία διεκδικούν τους τρεις δημαρχιακούς θώκους του νομού μας, το αποτέλεσμα της στελέχωσης των συνδυασμών θα είναι εν τέλει απογοητευτικό. Ίσως, ο νομός μας δεν χρειαζόταν τρεις δήμους αλλά μόνον έναν ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτόνομα, με οικονομική επάρκεια και θα συγκέντρωνε ό,τι πιο πρωτοπόρο και αξιόλογο διαθέτει η περιοχή μας, άποψη την οποία είχαμε διατυπώσει παλαιότερα σε σχετικό άρθρο μας,εδώ.

Ελπήνωρ

4 σχόλια:

  1. Άρχισαν ήδη σε πολλούς δήμους να κάνουν την εμφάνισή τους, ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, παροπλισμένα πράσινα λαμόγια (και τσιράκια), που στα χρόνια της δεξιάς ξόδευαν όσα είχαν αρπάξει τα προηγούμενα χρόνια. Και είναι και φανατικοί! Λες να τελείωσαν τα κλεμμένα;
    ΕΚΦΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη φοβάσαι Ελπήνορα θα στελεχωθούν τα δημοτικά ψηφοδέλτια αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αλλά όσον αφορά "τα αξιόλογα πρόσωπα" αυτό μένει να αποδειχθεί στη πράξη, άλλωστε "Αρχή άνδρα δείκνυσι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ελπίνωρα,

    βλέπω τους Δήμους να υπάγονται ο καθένας χωριστά σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης και ο καθένας με το δικό του μνημόνιο.

    Μόνο το ρόλο του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. ποιος θα παίξει δεν ξέρω?

    Al Basil

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Al Basil το ρόλο του επιτηρητή για τους χρεοκοπημένους δήμους οφείλει να τον παίξει η τοπική κοινωνία, αποκλείοντας όλα τα λαμόγια από τη διαχείριση των δήμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή