"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

30 Απρ 2010

Τέλος εποχής για τη Νομαρχία Θεσπρωτίας

Τέλος εποχής για τη Νομαρχία Θεσπρωτίας, αφού μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" θα πάψει να υπάρχει πια ως φορέας αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της περιοχής συνιστώνται οι παρακάτω δήμοι:
1. Δήμος Ηγουμενίτσας, με έδρα την Ηγουμενίτσα, αποτελούμενος από τους δήμους α. Ηγουμενίτσης, β. Συβότων, γ. Μαργαριτίου και δ. την κοινότητα Πέρδικας, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Φιλιατών, με έδρα τους Φιλιάτες, αποτελούμενος από τους δήμους α. Φιλιατών, β. Σαγιάδας και γ. Παραποτάμου, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Σουλίου, με έδρα τη Παραμυθιά και ιστορική έδρα τη Σαμονίβα Σουλίου,αποτελούμενος από τους δήμους, α. Παραμυθιάς, β. Αχέροντα και γ. την κοινότητα Σουλίου, οι οποίοι καταργούνται.

Αν και πιστεύουμε ότι το σχέδιο Καλλικράτης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρούμε ότι ιδιαίτερα στο νομό μας χάθηκε η μοναδική ευκαιρία που είχαμε να συσταθεί ένας και μοναδικός βιώσιμος και αναπτυξιακός δήμος. Γιατί, ούτε ο πληθυσμός ούτε η γεωγραφική έκταση ούτε η οικιστική διάταξη αλλά ούτε ακόμη περισσότερο η οικονομική διάρθρωση του τόπου μας είναι τέτοια, ώστε να επιτρέπει την ύπαρξη τριών λειτουργικών και οικονομικά αυτοδύναμων αυτοδιοικητικών φορέων στο νομό. Αν διάφοροι παράγοντες που επηρέασαν και ώθησαν τα πράγματα για τη σύσταση τριών τελικά δήμων στη Θεσπρωτία σκέφτονταν, όχι με εφήμερα και ιδιοτελή κριτήρια, αλλά με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής θα είχε εν τέλει επικρατήσει η άποψη, που άρχισε να καλλιεργείται πριν λίγο καιρό για έναν και μοναδικό δήμο στο νομό μας. Φαίνεται πως ως λαός είμαστε ακόμη ανεπίδεκτοι στην αφομοίωση νέων και σύγχρονων απόψεων και πολύ επιρρεπείς στο να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας, επιδεικνύοντας μεγάλη αντίσταση στις αλλαγές.

Ελπήνωρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου