"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

23 Απρ 2010

Από το ιερατείο των ιερογλυφικών ως τις οθόνες υγρού κρυστάλλου οι τοίχοι της γνώσης γίνονται διάφανοι!

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου), η Θεσσαλονίκη, για μία ακόμη χρονιά, γίνεται επίκεντρο για τον κόσμο του βιβλίου. Η 7η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (22 - 25 Απριλίου 2010) παίρνει τη σκυτάλη της πόλης για τέσσερις ημέρες δίνοντας την ευκαιρία σε επαγγελματίες, συγγραφείς και αναγνώστες κάθε ηλικίας να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και προτάσεις, να ανακαλύψουν νέες, ακόμη πιο γοητευτικές πτυχές της σύγχρονης εκδοτικής πραγματικότητας.



Τιμώμενη χώρα για φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι η Κίνα.




Ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της αγοράς και των επαγγελματιών του βιβλίου για έγκαιρη ενημέρωση και διάλογο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο διοργανώνει διεθνή ημερίδα στο πλαίσιο της 7ης ΔΕΒΘ, το Σάββατο 24 Απριλίoυ, Με τίτλο: «Ψηφιακό βιβλίο: εξέλιξη ή επανάσταση?» («Digital Books: A (R)evolution?»).
Τι είναι, όμως, τα ψηφιακά βιβλία?
ΕΧΟΥΝ μέγεθος και όψη βιβλίου, αλλά είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Στη θέση της σελίδας έχουν οθόνη υγρού κρυστάλλου. Το ξεφύλλισμα, δηλαδή, το πέρασμα στην επόμενη σελίδα, γίνεται με το απλό πάτημα ενός πλήκτρου. Κατά τα λοιπά μπορεί κανείς να τα βάλει εύκολα στην τσέπη του σακακιού του ή στην τσάντα του, αφού είναι εξίσου ελαφριά - αν όχι ελαφρύτερα - από τα παραδοσιακά βιβλία.

Έχοντας περάσει για τα καλά πια το κατώφλι του 21ου αιώνα ίσως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για τον αποχαιρετισμό στον Γουτεμβέργιο. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πλέον διαθέσιμα και μας παρέχουν ήδη μια πρόγευση του μέλλοντος. Η σύνδεσή τους με το διαδίκτυο (internet) θα είναι ασύρματη και θα μπορούμε να φορτώνουμε σε αυτά τίτλους της αρεσκείας μας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν θα είναι απλώς βιβλία, αφού οι επίπεδες μικρές αυτές συσκευές θα μας επιτρέπουν, επίσης, να γράφουμε, να επικοινωνούμε μέσω διαδικτύου και θα παρέχουν όλες τις υπηρεσίες των πολυμέσων.
Αρχίζει λοιπόν να διαγράφεται ήδη στον ορίζοντα το νησί της ψηφιακής λογοτεχνίας, ενός κόσμου χωρίς βιβλία? Η ειλικρινής απάντηση είναι σαφώς θετική. Μόνο που η νήσος αυτή θα είναι εξωτική και δεν θα μοιάζει με εφιαλτικό κόσμο. Κοντολογίς, δεν θα πρόκειται για έναν κόσμο που καταδιώκει τα βιβλία, όσο για έναν κόσμο που θα έχει ξεπεράσει το βιβλίο!
Μας ενοχλεί αυτό; Ίσως δεν έχει και τόση σημασία. Η τεχνολογική εξέλιξη είναι περίπου δεδομένη είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν το «παράδειγμα» της ανάγνωσης μεταβληθεί, ως καταναλωτές κουλτούρας δεν θα έχουμε άλλη επιλογή. Η διαδικασία θα είναι αργή, αλλά όχι αναστρέψιμη και, θα υπάρχουν πάντα τα παλαιοβιβλιοπωλεία. Εν τούτοις ο κόσμος, ας μην το ξεχνούμε, προχωρά. Πόσοι ασχολούνται με το γεγονός ότι οι εγκυκλοπαίδειες έχουν πάψει πλέον να είναι έντυπες και είναι προσβάσιμες μόνο on-line;
Αν το βιβλίο δεν μας λείψει, θα είναι γιατί οι ιδέες υπερτερούν της υλικής μορφής. Πόσοι, άλλωστε, έμειναν να νοσταλγούν τους παπύρους, όταν άρχισε να γενικεύεται η χρήση της τυπογραφίας? Για άλλη μια φορά, βεβαίως, απομακρυνόμαστε από την επικράτεια της μοναδικότητας. Ο πάπυρος είχε στοιχείο αυθεντικότητας. Τα βιβλία τυπώνονταν σε αναρίθμητα αντίτυπα, αλλά ήταν τουλάχιστον ενσώματα αντικείμενα. Αντιθέτως, τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι απλώς «πύλες». Τα κείμενα (μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα), θα σχηματίζονται στην οθόνη τους και μετά θα χάνονται. Θα μπορεί κανείς να τα ανακαλέσει ανά πάσα στιγμή στην οθόνη, αλλά η λειτουργία του βιβλίου ως αντικειμένου που ανακαλεί προσωπικές εμπειρίες ακυρώνεται. Οι επόμενες γενιές δεν θα μπορούν, παραδείγματος χάριν, να κοιτάζουν στην βιβλιοθήκη τους την τσακισμένη ράχη του αντιτύπου του Ιούλιου Βερν ή του Παπαδιαμάντη.
Αν όμως η αντικειμενική εμπειρία αποκτά ένα πρόσθετο στοιχείο εφήμερου, χάρη στο ηλεκτρονικό βιβλίο μια «βιβλιοθήκη» χωρίς (φυσικά) όρια θα βρίσκεται στις άκρες των δακτύλων μας. Όποιο βιβλίο θέλουμε, μια πολιτιστική κληρονομιά ολόκληρη, είναι προσβάσιμη. Η ψηφιακή τεχνολογία καθιστά την ανάγνωση δημοκρατικότερη. Κι αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον δίδαγμα της εξέλιξης. Από το ιερατείο των ιερογλυφικών ως τις οθόνες υγρού κρυστάλλου οι τοίχοι της γνώσης γίνονται διάφανοι.
Ελπήνωρ

1 σχόλιο:

  1. Τι ειρωνεία όμως να είναι τιμώμενη χώρα σε έκθεση βιβλίου, μια χώρα (Κίνα στην οποία η λογοκρισία και η καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι στην ημερήσια διάταξη! Πάνω απ'ολα το κέρδος και οι "συμμαχίες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή