"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

28 Νοε 2010

«Επί σκηνής χωρίς πρόβα»

«Επί σκηνής χωρίς πρόβα», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Δημήτρη Μπουραντά καθηγητή Μάνατζμεντ και Ηγεσίας του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά το πρώτο επιτυχημένο εγχείρημα του συγγραφέα στο χώρο της λογοτεχνίας, με το πανεπιστημιακό μυθιστόρημα, "Όλα σου τα 'μαθα, μα ξέχασα μια λέξη", το οποίο έγινε μπεστ σέλερ, ο Δημήτρης Μπουραντάς επανέρχεται με ένα νέο μαθησιακό, δοκιμιακού είδους ταξίδι, για την αυθεντική ζωή και την ανθρώπινη κοινωνία. Πρόκειται για ένα λογοτέχνημα, για έναν λόγο περί ευδαιμονίας στην μεταμοντέρνα εποχή μας.
Παρότι ζούμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο περιορισμούς που γίνεται όλο και πιο αβέβαιος, πολύπλοκος, αντιφατικός, ανταγωνιστικός, δαρβινικός, ίσως και πιο απάνθρωπος, η ρήση του Α. Καμύ «Η ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών» και αυτή του Ε. Φρομ «είμαστε αποτελέσματα της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε την ιστορία» έχουν αρκετή δόση αλήθειας. Καθημερινά στη ζωή μας, βρισκόμαστε «επί σκηνής» και παίζουμε «χωρίς πρόβα» λίγο ή πολύ σημαντικές, αλλά κάθε φορά μοναδικές και διαφορετικές πράξεις, κάνοντας τις δικές μας επιλογές σχετικά με το σενάριο και τους ρόλους μας. Κι εμείς, δυστυχώς, δεν έχουμε την «πολυτέλεια» των προκαθορισμένων ρόλων και της πρόβας που έχουν οι ηθοποιοί. Συνεπώς, η μόνη προετοιμασία που μπορούμε να έχουμε είναι να εφοδιαστούμε με έννοιες, αρχές, μεθόδους, ικανότητες και αξίες ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές για να παίξουμε όσο γίνεται καλύτερα για μας και γι’ αυτούς που αγαπάμε επί σκηνής χωρίς πρόβα.
Το "Επί σκηνής χωρίς πρόβα" αποτελεί μια πινελιά αισιοδοξίας στα γκρίζα σύννεφα που μας σκεπάζουν και δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε τα μάτια μας και να αντικρίσουμε τον ουρανό. Μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι ζούμε φυλακισμένοι πίσω από τα σίδερα ενός μοντέλου κατανάλωσης και παραγωγής που έχει ως θεό τον πλούτο των υλικών αγαθών. Μας θυμίζει ότι χάσαμε τις ανθρώπινες αξίες και παραιτηθήκαμε στα άγχη, στα αρνητικά συναισθήματα και στην αλλοτρίωση. Μας κάνει να στοχαστούμε θέτοντας ξανά τα θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα για μια καλύτερη ζωή ως άτομα ως κοινωνία και ως κόσμος.
Άλλωστε, η ανάπτυξη ενός τέτοιου υποβάθρου συμβάλλει στο μαθησιακό μας ταξίδι, στην ολοκλήρωση και την ωριμότητά μας, που αποτελούν προϋποθέσεις για να καθορίσουμε εμείς το πεπρωμένο μας, να μην αφεθούμε στο μοιραίο, να πραγματώσουμε τις δυνατότητές μας και να ζήσουμε όσο γίνεται τη ζωή που εμείς θέλουμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, περιορισμούς και επιβολές.
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται γνώσεις από τις κοινωνικές επιστήμες που ο συγγραφέας θεωρεί χρήσιμες για το θέατρο της ζωής μας, με δοκιμιακό, αλλά απλό και εκλαϊκευμένο λόγο, προσωπικές ιστορίες, μεταφορές, παραβολές και παραδείγματα.
Οι δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα ως κοινωνία προσδιορίζουν άμεσα την προσωπική μας ζωή και απαιτούν από τον καθένα μας, με τρόπο επιτακτικό πλέον, να οξύνουμε την πολιτική νοημοσύνη μας ώστε να κάνουμε σωστές πολιτικές επιλογές για μας και για το μέλλον των παιδιών μας.
Είθε το πλαίσιο των πολιτικών ιδεών που περιλαμβάνονται στο βιβλίο να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ελπήνωρ

1 σχόλιο:

  1. ΜΡΑΒΟ Ελπήνορα.Για τη γραφή σου, για τις θέσεις σου ,για τον τρόπο σκέψης σου και τους καίριους προβληματισμούς σου.Δίνεις αξία στην ΄΄ΚΑΡΈΚΛΑ΄΄στην οποία κάθεσαι σε ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΑΣΗ με τους προηγούμενους οι οποίοι προσπαθούσαν να πάρουν.
    Μια φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή