"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

10 Απρ 2011

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια στα 100 καλύτερα παγκοσμίως!

Θεωρώ ότι σήμερα, που όλη η χώρα έχει πέσει σε εθνική κατάθλιψη, εξ αιτίας της οικονομικής , κοινωνικής και θεσμικής κρίσης, οφείλουμε να προβάλλουμε όποια μικρή ή μεγάλη είδηση, η οποία αναδεικνύει κάποια θετικά στοιχεία της ελληνικής πραγματικότητας. Επειδή, προσωπικά πιστεύω ότι η μοναδική και ουσιαστική έξοδος από αυτό το εθνικό τέλμα το οποίο βιώνουμε, αποτελεί η επένδυση (και δεν εννοώ μόνο οικονομική) στην παιδεία, ειδήσεις σχετικές με τη διεθνή κατάταξη και καταξίωση ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πρέπει να έχουν την ανάλογη προβολή και να αποτελέσουν το εφαλτήριο σε μια προοπτική εκτίναξης της εθνικής αναγέννησης και λαϊκής αισιοδοξίας.
Τις τελευταίες μέρες με έκπληξη διαβάσαμε ότι τέσσερα από τα ελληνικά πανεπιστήμια, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα 500 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στον κόσμο.
Ιδιαίτερες επιδόσεις καταγράφουν τα τρία ελληνικά πανεπιστήμια όσον αφορά και την κατάταξη τους στα εκατό κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εταιρείας Quacquareli Symonds, που ειδικεύεται στις κατατάξεις των Πανεπιστημίων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τρεις ειδικότητες, των Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, φιγουράρουν στα εκατό κορυφαία τμήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κατάταξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού το ΕΜΠ είναι το μόνο ελληνικό πανεπιστήμιο που τοποθετείται τόσο ψηλά, ανάμεσα στις θέσεις 51 έως 100 και στις τρεις ανωτέρω ειδικότητες.
Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων, και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιο της Κρήτης προκρίνεται ως ένα από τα καλύτερα για Μηχανολόγους Μηχανικούς στον κόσμο, κατέχοντας μια θέση στον πίνακα της παγκόσμιας κλίμακας, από 51 έως 100.
Επίσης, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κατέχει μια θέση ανάμεσα στην κατάταξη από 51 έως 100 παγκοσμίως. Γενικά το ΑΠΘ ανέβηκε στην 199η θέση παγκοσμίως στα πεδία των Πολυτεχνικών Επιστημών και της Πληροφορικής, ενώ κατά το παρελθόν έτος 2009 – 2010, βρισκόταν μεταξύ των θέσεων 401 – 450.
Αντίστοιχα, τα τμήματα Χημικών Μηχανικών και των Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, βρίσκονται στις θέσεις μεταξύ 101-150 παγκοσμίως και για πρώτη φορά το 2010 το Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται στις συνολικές λίστες κατάταξης στη θέση 501-550.
Πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως βέβαια ανακηρύσσεται το ΜΙΤ στις ΗΠΑ, όπου πρωτεύει και στις πέντε υπό εξέταση ειδικότητες (Πληροφορική, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί και Πολιτικοί Μηχανικοί). Ακολουθούν τα πανεπιστήμια Cambridge, Χάρβαρντ και Stanford .

Ελπήνωρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου