"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

14 Μαΐ 2012

Γιατί Χρεοκοπία/Στάση Πληρωμών σημαίνει και αυτομάτως έξοδος από το Ευρώ. Μια πρακτική ανάλυση.

Δεν γίνεται χρεωκοπία “εντός” Ευρώ. Δεν γίνεται, δεν στέκει, θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να χρεωκοπήσει εντός Ευρώ, να μείνει στην ΕΕ αλλά με άδεια ταμείο αυτό θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός. Οι ξένοι δεν μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα εκτός Ευρώ. Μόνο η Ελλάδα μπορεί να βγάλει τον εαυτό την εκτός της Ένωσης, παρακάτω εξηγώ το γιατί.
Δυστυχώς η άγνοια (ηθελημένα ή αθέλητα) σε αυτήν την χώρα είναι έμφυτη. Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει τον μάγκα, να μην πληρώσει τα δάνεια της και να παραμείνει στο Ευρώ, όπως έχει. Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να φοβίσει τον αναγνώστη, αλλά να του εξηγήσει πώς θα γίνει η χρεωκοπία της χώρας και η αυτόματη έξοδος από την νομισματική ένωση. Αποφάσεις που παίρνονται με θυμό, όχι με λογική οδηγούν σε λάθος αποτελέσματα.
Το κράτος είναι μια νόμιμη μαφία (γκουχ γκούχ επιχείρηση εννοούμε). Το κράτος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Έχει δικαίωμα να φορολογεί (διάβασε κλέβει) τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι υποχρεώσεις του είναι να πληρώνει τους μισθούς των ΔΥ και τις συντάξεις. Όταν τα χρήματα δεν φτάνουν δανείζεται για να καλύψει το έλλειμμα (αυτό σε απάντηση για ακόμη μια φορά πως δημιουργήθηκε το χρέος).
Για 3 χρόνια πληρώνει πολλά περισσότερα από όσα εισπράττει με αποτέλεσμα να δανείζεται χρήματα από την Τρόικα. Τον Ιούνιο η Ελλάδα σαν τον καλό ναρκομανή περιμένει την νέα δόση της. Ας υποθέσουμε η νέα κυβέρνηση (εάν υπάρχει τότε) δεν δεχτεί τις επιταγές του μνημονίου, η Τρόικα έχει το δικαίωμα (και επιθυμεί) να σταματήσει την χορήγηση βοήθειας. Τα 31 δις Ευρώ δεν μπαίνουν ποτέ στην Ελλάδα. Αυτά τα 31 Ευρώ δεν ήταν όλα για να πληρωθούν ομόλογα. Ένα μεγάλο ποσό θα πήγαινε στο να πληρωθούν συντάξεις και μισθοί.
Με άλλα λόγια τον Ιούλιο η κυβέρνηση έχει άδεια ταμεία. Δεν έχει Ευρώ. Δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνη της Ευρώ. Δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα με το έτσι θέλω και να το μοιρασει. Τα ταμεία δεν θα έχουν ρευστό. Τα Ευρώ τα τυπώνει και τα μοιράζει η ΕΚΤ. Μια λύση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να τυπώσει Χαρτί το όποιο θα γίνεται δεκτό για συναλλαγές και θα έχει ονομαστική αξία που καθορίζει η κυβέρνηση. Ας ονομάσουμε αυτά τα χαρτιά -Tsiblomoney. Τον Ιούλιο οι ΔΥ θα πληρωθούν με Tsiblomoney, χαρτιά που έχουν αγοραστική αξία εντός Ελλάδος- αλλά μηδενική εκτός.
Μόλις γίνει το παραπάνω κανονικά η Ελλάδα είναι τίθεται εκτός Ευρώ, εκτός εάν ο καλός Πούτιν (ρωτήστε Καμμένο) ή καλός Θείος Τσάβεζ (ρωτήστε τον Τσίπρα) στείλουν συνάλλαγμα! Η Αριστερά και οι λαϊκιστές έχουν συνηθίσει να γλύφουν τους ψηφοφόρους (άλλο που δεν θέλουν και αυτοί) με ευχολόγια και με καλοπιάσματα. Η Αριστερά πιστεύει ότι πρέπει να πάρει και όχι να δώσει. Νομίζετε ότι είναι τόσο βλάκες? Απλώς δεν θέλουν να κυβερνήσουν γιατί ξέρουν ότι θα χρεωθούν την μέγιστη αποτυχία και θα φανερωθεί η γύμνια τους.
Έστω και εάν οι πολίτες το δέχονται αυτό για ένα μήνα, θα είναι πολύ δύσκολα. Η χώρα κάνει πολλές εισαγωγές και θα πρέπει να τις σταματήσει, γιατί τα Ευρώ που φεύγουν θα είναι πολύτιμα και δεν θα ανατροφοδοτούνται, από την στιγμή που η ΕΚΤ δεν στέλνει νέο χρήμα στην χώρα. Στην περίπτωση που δεν καταρρέει η κοινωνία (δεν φαντάζομαι αρκετούς που θα δέχονται για συναλλαγές τα tsiblomoney των δημοσίων) τον Αύγουστο έρχεται νέα αποπληρωμή ομολόγου. Πράγμα που δεν είναι εφικτό. Έστω και εάν η κυβέρνηση επιλέξει να πληρώσει μόνο ντόπιους κατόχους (π.χ. Ελληνικές τράπεζες) θα τους πληρώσει μόνο με tsiblomoney.
Αυτό ισοδυναμεί με κατάρρευση των ντόπιων τραπεζών, όπου εκεί έρχεται ο πραγματικός πανικός. Με ανθρώπους να τρέχουν στις τράπεζες να βγάζουν χρήματα και να κάνουν ουρές. Το fractal banking δεν μπορεί να εξηγηθεί εδώ. Η μόνη λύση που θα έχει η κυβέρνηση, όσο και εάν θέλει να παραμείνει στο Ευρώ είναι τότε να μετατρέψει όλες τις καταθέσεις λογιστικά σε νέο νόμισμα (δεν χρειάζεται να είναι Δραχμή). Τότε η Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει και τυπώνει χρήμα σαν να μην υπάρχει αύριο και οι Έλληνες μαθαίνουν το τι σημαίνει υπερπληθωρισμός, αφού το νέο νόμισμα θα έχει μηδαμινή αξία (εκτός Ελλάδος). Η κυβέρνηση κατάσχει ότι σκληρό συνάλλαγμα βρει για να μπορεί να κάνει εισαγωγές τα βασικά πράγματα από το εξωτερικό…
Κύριοι αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο. Όσοι πιστεύετε ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη μετά από 3 χρόνια είστε γελασμένοι. Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει στάση για την λιτότητα και όντως η Ελλάδα να είναι η αφορμή, αλλά η Ελλάδα θα βρίσκεται από έξω. Η Ελλάδα θα προτιμήσει να ααυτοκτονήσει πέφτοντας από τον γκρεμό, ώστε να δείξει στους υπολοίπους ότι δεν μπλοφάρει. Μετά από την καταστροφή της Ελλάδος (προσωπική εκτίμηση, μπορείτε να πιστέψετε ότι με tsiblomoney θα πάει η Ελλάδα καλύτερα), η Ιταλία και η Ισπανία θα πάρουν περισσότερα μέτρα. Όπως λένε καλύτερα μέσα στο μαντρί.
Εάν η κοινωνία δεν θέλει Ευρώ, εάν η κοινωνία δεν θέλει Ευρώπη είναι δικαίωμα της. Είναι επικίνδυνο και πολύ άδικο για τις υπόλοιπες γενεές η δημαγωγία και το παραμύθι ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει εντός Ευρώ και να κρατήσει το νόμισμα. Αρκετοί συμπολίτες πιστεύουν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, να σταματήσουν να εξυπηρετούν το χρέος και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν Ευρώ. Στο club της Ευρώπης μόλις βγει η Ελλάδα δεν θα ξαναμπεί ποτέ. Η Αλβανία μπορεί να μπει κάποτε, Η Ελλάδα δύσκολο.
Οι πρακτικές συνέπειες αλλαγής νομίσματος δεν θα αναφερθούν εδώ. Μπορώ να διαβεβαιώσω τον αναγνώστη ότι θα είναι εφιαλτικές.
ΥΓ Όντως η βλακεία δεν έχει όρια για τον  Έλληνα. Διάβασα σε κάποιες σελίδες ότι οι χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία είναι από τις πιο πλούσιες και αυτό γιατί δεν είναι μέλη της ΕΕ. Δεν ξέρω πόσοι πραγματικά τα πιστεύουν αυτά, αλλά είναι επικίνδυνοι.
Αναδημοσίευση από wiredandready.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου