"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

18 Σεπ 2013

Ξεκίνησε ο εμφύλιος χαμηλής έντασης;

Tου Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, από τον athina984
Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου από ομάδες μαχαιροβγαλτών της Χ.Α. χθες το βράδυ στην Αμφιάλη του Πειραιά, σηματοδοτεί το νέο στάδιο στο οποίο έχει περάσει η δράση αυτής της παρακρατικής συμμορίας τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις γειτονιές της Αττικής.
Την στιγμή που σωριαζόταν νεκρός ο Παύλος Φύσσας, εξαντλήθηκε και το ελάχιστο πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης ως προς τη στάση της έναντι της Χ.Α. Από σήμερα και μετά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πια στη χώρα.
Το πρώτο αίμα κύλησε και η ευθύνη βαραίνει κατά σειρά τους εκλογείς που ψήφισαν και υποστηρίζουν τη Χ.Α. ανεξάρτητα από τους λόγους ή τα κίνητρα που το κάνουν, την κυβέρνηση για την ανοχή που επιδεικνύει όχι μόνο απέναντι στις πολιτικές προκλήσεις της Χ.Α. αλλά και στις καθαρά ποινικά ελέγξιμες συμπεριφορές των μελών και στελεχών της, αλλά και όλους εκείνους που εδώ και καιρό ομνύουν στη λατρεία του αίματος.
Ως προς τη κυβέρνηση βαριές ευθύνες φέρουν ο πρωθυπουργός της χώρας που για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ανέχεται μέσα στο κόμμα του αντιλήψεις όπως αυτές που διατύπωσε πχ. ο Βύρων Πολύδωρας προσφάτως. Ευθύνες βαριές πέφτουν και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ολιγωρία της ΕΛΑΣ, αλλά και για τις συμπάθειες προς τη Χ.Α. που επιδεικνύει ένα ευάριθμο τμήμα των υφισταμένων του. Η κάθαρση του σώματος της ΕΛΑΣ από τους οπαδούς των ναζί θα πρέπει να γίνει άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Τέλος, βαρύτατες ευθύνες πέφτουν και στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, επιτέλους, θα πρέπει να θέσει σε κίνηση τον αργό μηχανισμό της δικαιοσύνης και να επιληφθούν άμεσα σωρεία εγκληματικών συμπεριφορών που διαπράττουν τα μέλη και τα στελέχη της Χ.Α και που μέχρι στιγμής παραμένουν στις καλένδες των δικαστηρίων.
Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Εδώ και 3 χρόνια ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, βρίσκεται εν εξάλλω καταστάση υμνώντας τη βία ως μέσο επίλυσης πολιτικών διαφορών. Γαλουχημένη στη βία, ζώντας με τη βία, θεωρώντας τη βία αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης, η ελληνική κοινωνία είδε να περνούν από μπροστά της φάλαγγες «αγανακτισμένων» με κρεμάλες, αφίσες «επικηρυγμένων» αντιφρονούντων, είδε ομάδες κρούσης να προπηλακίζουν μέχρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είδε «λαϊκά δικαστήρια» να στήνονται σε πλατείες και δρόμους της επικράτειας. Τώρα θα εισπράξει τα επίχειρα της ανοχής απέναντι στα φαινόμενα της βίας. Ο «χαμηλής εντάσεως» εμφύλιος σπαραγμός, τον οποίο πολλοί επιζητούσαν και ακόμη περισσότεροι εύχονταν και εξυμνούσαν, έχει ήδη τον πρώτο του νεκρό. Μόνο που αυτός που ξεκίνησε δε θα σταματήσει στις φτωχογειτονιές του Πειραιά ή στο ερειπωμένο, πια, κέντρο της Αθήνας. Θα εξαπλωθεί ως μεταστατικός καρκίνος σε όλη τη χώρα και αργά ή γρήγορα θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Μόνο που έτσι, δε θα λυθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, μα θα προστεθούν κι άλλα στη καμπούρα του απλού ανθρώπου.
Η δημοσκοπική άνοδος της Χ.Α. δεν οφείλεται στις δυσκολίες που έφερε η κρίση. Οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ελκύει την καταγωγή του από τους δωσίλογους της κατοχής, από τα μέλη των παρακρατικών μεταεμφυλιοπολεμικών οργανώσεων, από τους συνεργάτες της χούντας, βγήκαν στο φως από το σκοτάδι όπου κρύβονταν όλα αυτά τα χρόνια, παίρνοντας θάρρος από το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί στη χώρα.
Το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του ή θα αντιμετωπίσει με πολιτικούς και νομικούς όρους τον επελαύνοντα φασισμό ή θα χαθεί μαζί του. Η κοινωνία όμως πρέπει να αντέξει και να προχωρήσει μπροστά, έστω και βαθιά τραυματισμένη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου