"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

1 Μαΐ 2011

Αυτός δεν ήταν τελικός, ήταν ανακούφιση!

Μην κάνετε το λάθος και παρασυρμένοι από τις πρώτες εικόνες, ενταχθείτε και εσείς στην πλειοψηφία του κόσμου που αφορίζει τον τελικό του Κυπέλλου ΑΕΚ – Ατρόμητος και μιλάει για ματς-παρωδία. Εγώ θα σας πω την αλήθεια, αποκαλύπτοντας ότι το σαββατιάτικο ματς ήταν ο τελικός της ανακούφισης, να μην πω της λύτρωσης, για πάρα πολλούς!
Ολοι χάρηκαν με όσα έγιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο, επειδή πολύ απλά έτσι τους βόλευε. Τρανή απόδειξη η ανεκδιήγητη εικόνα των επισήμων – που την ώρα που κανείς δεν ήξερε το τι θα ακολουθήσει – αυτοί περίμεναν καρτερικά την απονομή με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά, σαν να παρακολουθούσαν τα 12 Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης!
Και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Για την διοίκηση της ΑΕΚ ήταν λύτρωση αυτός ο τελικός, όχι γιατί επέστρεψε στους τίτλους μετά από εννέα χρόνια, αλλά επειδή ήξερε – αλλά και πήρε από νωρίς γεύση – για το τι θα συνέβαινε εάν η ομάδα έχανε. Η Φουκουσίμα θα ήταν παράδεισος σε σχέση με την εικόνα που θα είχε το ΟΑΚΑ σε περίπτωση απώλειας του τροπαίου, άρα μικρό το κακό, ακόμα και με την ενδεχόμενη τιμωρία της ΑΕΚ στα πλέι οφ, που πλέον δεν την πολυενδιαφέρουν.
Λυτρωτικός ήταν ο τελικός και για τους παίκτες του Δικεφάλου, που χωρίς να είναι καλύτεροι από τους αντιπάλους τους, πήραν τη νίκη και κατέκτησαν το τρόπαιο. Με τα επεισόδια, όμως, κανείς δεν ασχολείται με την μετριότατη απόδοση τους, που αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι από αυτούς μόνο από τύχη φοράνε την φανέλα μιας ιστορικής ομαδας όπως η ΑΕΚ.
Και στον Ατρόμητο επικρατεί, όμως, ανακούφιση (με εξαίρεση τους παίκτες που έζησαν σκηνές ροκ και ξύλου), καθώς από καταφανέστατο αουτσάιντερ, θα τον θυμούνται όλοι ως την αδικημένη ομάδα που κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι της στέρησαν έναν τίτλο!
Οσο για τον προπονητή των Περιστεριωτών, τον Γιώργο Δώνη, αυτός έγραψε ιστορία, καθώς μετά το θρυλικό «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» της Βούλας Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992, σε αυτόν θα χρεώνεται η δεύτερη πιο ιστορική ατάκα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! Η φράση του «η Ελλάδα είναι μπουρδέλο, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπουρδέλο» θα τον χαρακτηρίζει μια ζωή και μάλιστα του άρεσε τόσο πολύ, που μετά την κρατική τηλεόραση, την επανέλαβε και στην συνέντευξη Τύπου, χωρίς τότε να είναι εν βρασμό ψυχής. Απλώς κύριε Δώνη δεν μπορείτε να διεκδικήσετε την πατέντα της, καθώς την ψιθυρίζουν εκατομμύρια κάτοικοι αυτής της χώρας, σε καθημερινή μάλιστα βάση.
Αρκετά καλά πρέπει να ένιωθε στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ και ο Τάσος Κάκος. Ο κορυφαίος – όπως τον θεωρούν κάποιοι – Ελληνας διαιτητής, από αρνητικός πρωταγωνιστής λόγω του μεγάλου σφάλματος στην φάση του πρώτου γκολ, τελικά μεταβλήθηκε σε κομπάρσο, αφού ο τελικός σφραγίστηκε από τα επεισόδια και όχι από το δικό του λάθος. Ούτε παραγγελιά να τα είχε κάνει…
Ένα μεγάλο ουφ βγήκε από το στόμα και του Σοφοκλή Πιλάβιου όταν είδε τους αρχηγούς της ΑΕΚ να σηκώνουν το τρόπαιο στην απονομή! Για μία ακόμη φορά ο Πρόεδρος της ΕΠΟ δεν πιστεύει ότι ευθύνεται για κάτι και επανέλαβε την γνωστή τακτική του Πόντιου Πιλάτου, ότι δεν υπάρχει βούληση (γενικά και αόριστα) για να δοθούν λύσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λες και ο ίδιος – που κατά την διάρκεια της θητείας του έχει συγκλονιστεί το ποδόσφαιρο μας με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα (κασέτες, στημένοι αγώνες, βία), είναι βουτηγμένος μέσα στην βούληση!
Ωστόσο ο τελικός της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο, δεν ανακούφισε μόνο αυτούς, αλλά και και πολλούς άλλους, που ούτε καν το περίμεναν και δέχτηκαν με ευχαρίστηση το μάννα εξ` ουρανού!
Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και τα μέλη της διοίκησης των ερυθρολεύκων σίγουρα θα έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση, καθώς αποδείχθηκε ότι το Καραϊσκάκη ήταν εκκλησία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε σχέση με τον τελικό του Κυπέλλου. Επομένως όσοι μιλούσαν για «ντέρμπι της ντροπής», καλύτερα να τα ξεχάσουν αυτά βλέποντας τι έγινε στο ΟΑΚΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι ουκ ολίγες φορές τιμωρημένοι φέτος Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, καθώς συγκρίνοντας με τους οπαδούς της ΑΕΚ, οι δικοί τους μοιάζουν αθώες περιστερές! Αφήστε που και οι δύο ομάδες θα επωφεληθούν από πιθανή τιμωρία της ΑΕΚ καθώς θα την εκτίσει στα πλέι οφ, άρα ένας αντίπαλος λιγότερος για το όνειρο των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οσο για τον Αχιλλέα Μπέο, μάλλον πρέπει να έζησε ένα από τα ομορφότερα βράδια της ζωής του. Τον φαντάζομαι μπροστά στην τηλεόραση να γελά φωναχτά, καθώς με όσα έγιναν η εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τις κασέτες ήδη ξεπεράστηκε, ενώ σε σχέση με τον live τσακωμό στην κάμερα των Προέδρων Αδαμίδη και Σπανού στο ημίχρονο του τελικού, οι βόλτες που έκανε πίσω από τους πάγκους στον πρόσφατο αγώνα Ολυμπιακού Βόλου – Παναθηναϊκού , αποδεικνύονται περίπατος σε παιδική χαρά!
Η ανακούφιση φτάνει σε τόσο υψηλό επίπεδο, που αγγίζει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αρνήθηκε ευγενικά να παραστεί στον τελικό και ευτυχώς για τον ίδιο τον κ. Παπούλια, αλλά και για τον θεσμό, δεν βρέθηκε στην δύσκολη θέση να είναι αυτόπτης μάρτυρας των τραγελαφικών γεγονότων που συνέβησαν.
Εάν με ρωτήσετε, ποιοι είναι τελικά αυτοί που δεν ανακουφίστηκαν από τα τεκταινόμενα του Ολυμπιακού Σταδίου, θα σας πω ότι είναι οι απλοί φίλαθλοι (και όχι οπαδοί) που απλώς τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Ωστόσο είναι τόσο λίγοι πλέον σε τούτη τη χώρα, που κανείς δεν ασχολείται μαζί τους.
Του Δήμου Μπουλούκου, από το Aixmi.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου