
Ο Οδυσσέας τον συνάντησε όταν επισκέφθηκε τον Άδη, και μάλιστα ήταν ο πρώτος που συνάντησε στον κάτω κόσμο. Εκεί ο Ελπήνορας του υπενθύμισε ότι του όφειλε μια κανονική κηδεία, οπότε επιστρέφοντας ο Οδυσσέας στον επάνω κόσμο εκπλήρωσε την υποχρέωσή του: επέστρεψε στο νησί, έκαψε τη σορό του Ελπήνορα και μετά την έθαψε μαζί με την πανοπλία του, σημαδεύοντας τον τάφο με ένα κουπί του πλοίου του. Στο Λάτιο υπήρχε ένας τάφος τον οποίο θεωρούσαν ως μνήμα του Ελπήνορα.
Ο θάνατος του Ελπήνορα από δυστύχημα εξ απροσεξίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και επιστέγασμα της απερίσκεπτης συμπεριφοράς των συντρόφων του Οδυσσέα σε όλο το έπος, συμπεριφορά που έρχεται σε αντίθεση με την παροιμιώδη εξυπνάδα του ίδιου του Οδυσσέα, η οποία έτσι τονίζεται περισσότερο.
Πώς εμφανίζεται στις μέρες μας το όνομα του άτυχου ναύτη της Οδύσσειας; Λογοτεχνικό ψευδώνυμο, όνομα βιβλιοπωλείου, όνομα εκδοτικού οίκου αλλά και μεζεδοπωλείου. Δεν μένει παρά η λογοτεχνική του αναγέννηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=81&artid=88159&dt=11/05/1997#ixzz0ikPFe0dq
Φίλε Ελπήνωρα καλώς ήλθες στην μπλοκόσφαιρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό κουράγιο.