"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

31 Μαρ 2010

Χαμί εσύ κι εγώ Αλέξης, εγώ λαός κι εσύ αλλιώς!

Οι τρομοκράτες τοποθέτησαν βόμβα στην είσοδο του κτιρίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Πατήσια για να εκδικηθούν, όπως λένε, το κράτος. Αναρωτιέμαι όμως, ποιος κρατικός παράγων θα περνούσε εκείνη την ώρα από την υποβαθμισμένη περιοχή των Πατησίων? Σαφώς κανείς, γιατί οι φαιοκόκκινοι φασίστες ήθελαν αίμα και τίποτε άλλο. Έτσι, πέτυχαν διπλά το στόχο τους, γιατί από τη μια, με την έκρηξη της βόμβας σκοτώθηκε ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι και από την άλλη αναδείξανε την «Εκρηκτική απουσία» της κοινωνίας μας.
Η επόμενη μέρα βρήκε όλη την ελληνική κοινωνία, όχι ξεχυμένη στους δρόμους να υπερασπίζεται την ύπαρξή της, όπως όφειλε άλλωστε, ούτε καν βουβή στο σημείο της δολοφονίας του μικρού Αφγανού πρόσφυγα, Χαμί Νατζάφι, Να εναποθέτει λίγα λουλούδια στη μνήμη του. Το αντίθετο, μια αποχαυνωμένη κοινωνία παρακολουθεί από τον καναπέ της τα γελοία ρεπορτάζ των ανταποκριτών των μέσων Μ.Μ.Ε για τους τρομοκράτες που δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας κι έμεινε «Ορφανή». Όχι, κύριοι των Μ.Μ.Ε. δεν έμεινε ορφανή η βόμβα, γιατί είναι γνωστοί και οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί. Φυσικοί αυτουργοί είναι αυτοί οι αυτοαναφορικοί επαναστάτες που έχουν ως μοναδικό στρατηγικό μηχανισμό το αίμα και το θάνατο που προκαλούν στον Άλλον και δεν με ενδιαφέρει η ονομασία τους, ενώ ηθικοί όλοι εμείς που δεν τολμήσαμε να κάνουμε μια πορεία, να βγούμε και να βροντοφωνάξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε στη βία που προέρχεται από τον εγκληματικό ναρκισσισμό των τρομοκρατών. Ορφανή, λοιπόν δεν έμεινε η βόμβα αλλά η ελληνική κοινωνία, γιατί έχασε ένα δεκαπεντάχρονο προσφυγόπουλο, που μόνο με την φυσική παρουσία του εδώ, μας έβαζε σε μια διαδικασία, εμάς και τα παιδιά μας, να αντιληφθούμε την ύπαρξη του Άλλου, Να τον γνωρίσουμε, να τον δούμε και να συναναστραφούμε μαζί του, ώστε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα της σύγχρονης εποχής μας, χωρίς τις πλασματικές βεβαιότητες και καθαρότητες με τις οποίες έχουμε εγγραμματιστεί.

Αλήθεια, πού είναι εκείνη η επαναστατική διάθεση που έδειξε η νεολαία μας το Δεκέμβριο του 2009 για το θάνατο του δεκαπεντάχρονου Αλέξη στα Εξάρχεια από την ωμή αστυνομική τρομοκρατία? Πού χάθηκαν οι διανοούμενοι που με τις αναλύσεις και τα ευφυολογήματα παρήλασαν κατά εκατοντάδες στα τηλεοπτικά παράθυρα και τις εφημερίδες? Πού είναι η αριστερά που δήθεν κόπτεται για τα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα και τους κατατρεγμένους της κοινωνίας? Μήπως εκείνη έμεινε πρώτη ανάπηρη από τη βόμβα γιατί δεν μπόρεσε να τη διαχειριστεί πολιτικά? Πού είναι οι κομματικοί και συνδικαλιστικοί σχηματισμοί να υπερασπιστούν το πιο απλό και βασικότερο αγαθό που διαθέτουμε την ανθρώπινη ζωή μας? Πού είναι τέλος, οι δάσκαλοι να υπερασπιστούνε το δεκαπεντάχρονο αγόρι και το δάσκαλο πατέρα του που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις βόμβες των Ταλιμπάν? Όλοι εμείς άραγε εκπληρώσαμε το καθήκον μας στον ξεσηκωμό του Δεκέμβρη για το χαμό του Αλέξη και κλείσαμε πια ως υπεύθυνοι πολίτες ή μήπως ενδόμυχα ο Χαμί δεν ήταν το δικό μας παιδί? Γιατί τέτοια επιλεκτική ευαισθησία? Μήπως ξεχνάμε ότι στο όνομα της επιλεκτικότητας έγιναν τα περισσότερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα? Μήπως και οι τρομοκράτες δεν προβάλλουν ως άλλοθι την επιλεκτικότητα των στόχων τους?

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως κοινωνία βρισκόμαστε σε κρίση, όχι μόνο κρίση οικονομική, αλλά βιώνουμε κρίση ταυτότητας και συνοχής. Ο θάνατος του δεκαπεντάχρονου Χαμί, όπως και του Αλέξη, πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για έναν κοινωνικό επαναπροσδιορισμό του συλλογικού μας τίποτα. Αυτές τις μέρες που ο κόσμος συρρέει στις εκκλησίες για τα πάθη του Χριστού θα πρέπει να σκεφτεί ότι τα Πάθη και η Σταύρωση του Χριστού εγκολπώνεται στο πρόσωπο του μικρού πένητα Χαμί και της οικογένειάς του.

Η βία από όπου κι αν προέρχεται, από ληστές, από τρομοκράτες, από επαναστάτες, από το κράτος και την εξουσία, από τους ισχυρούς, φέρνει τα ίδια αποτελέσματα, τον πόνο και το θάνατο, αυτόν που εκείνοι που τον προκαλούν τον δικαιολογούν ως παράπλευρη απώλεια , αλλά αντιμετωπίζεται μόνο με την κοινωνική και συλλογική εγρήγορση, όχι με διαχωρισμούς, φυλετικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς.



Καλή Ανάσταση μικρέ Χαμί!




Ελπήνωρ

5 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΙΟ ΑΘΛΙΟ ΑΠ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΝΩ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΝ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΜ ΜΙΚΡΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΝΟΜΙΖΩ ΔΥΣΦΟΡΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΠΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ . ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ .ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΟΑΘΛΙΟΣ ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΙΣΤΕΨΑ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΕΝΙΩΘΕ ΑΒΟΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕ: ΗΛΙΘΙΕΕΕΕΕ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΕΛΠΗΝΩΡΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΤΑΚΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΗΓΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΥΤΕΡΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ" ΚΡΑΤΟΥΣ...ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΙΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΠΗΝΩΡ ΜΑΖΙ ΜΟΥ...ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟΣ, ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΝΑΣ ΔΕΚΑΕΞΑΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ...ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ...ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί οι στίχοι από τον νέο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου τα λένε όλα:

    ...Σαν μετανάστης έφτιαξα πατρίδα
    μέσα από τις θεωρίες μου
    Αλλού τα μάτια κι αλλού τα χέρια μου
    εδώ δεν πιάνουν τα γέλια μου

    Χρόνια φορτώνω,χρόνια φορτώνω
    χρόνια φορτώνω,χρόνια φορτώνω

    Με πόζες και σπαστά ελληνικά
    γράφουν ιστορία οι πεθαμένοι
    με ασθενοφόρα και με περιπολικά
    ξυπνάνε απ'το όνειρό τους οι ευτυχισμένοι

    Κανείς,κανείς δεν παίρνει την ευθύνη
    κανείς,κανείς μια φωτιά δε δίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή