"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

24 Μαρ 2010

Ο πιο «ισχυρός» Έλληνας στον κόσμο!

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον ισχυρό οικονομικό παράγοντα που δραστηριοποιείται στις διεθνείς αγορές ούτε για κάποιον από τους εγχώριους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες.

Είναι ο εικονιζόμενος Κρητικός, Νικόλας Χριστάκης, γεννημένος το 1962. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και στη συνέχεια πήρε το πρώτο του διδακτορικό στην Ιατρική στο Χάρβαρντ και το δεύτερο στην Κοινωνιολογία, στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στην Ιατρική σχολή, στο Τμήμα Κλινικής Κοινωνιολογίας και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ.

Για είκοσι χρόνια μελέτησε το πώς οι κοινωνικοί παράγοντες και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν την υγεία και τη μακροβιότητα, ενώ είναι επίσης γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των κοινωνικών δικτύων, θέμα με το οποίο καταπιάνεται στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Συνδεδεμένοι: Η εκπληκτική δύναμη των κοινωνικών δικτύων και πώς αυτά διαμορφώνουν τη ζωή μας», το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα και στα ελληνικά.
Σύμφωνα με τα ερευνητικά πορίσματα του Ν. Χρηστάκη, τα πράγματα που κάνουμε δεν ασκούν επιρροή μόνο στους φίλους και συγγενείς μας, αλλά και στους φίλους των φίλων των φίλων μας. Το 2008 η ομάδα του, με την ονομασία Christakis Group, πήρε επιχορήγηση ύψους έντεκα εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας για την μελέτη των κοινωνικών δικτύων - την οποία ο ίδιος επέκτεινε και στη γενετική, με αποτέλεσμα το 2009, να ανακηρυχθεί ένας από τους 20 κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο.

Ο Ν. Χρηστάκης με την επιστημονική και ερευνητική του ενασχόληση καταγράφεται από το γνωστό αμερικανικό περιοδικό “Time”, ως ένας από τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους, με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Ουσιαστικά, είναι η προσωποποίηση του Έλληνα που αναγνωρίζεται και καταξιώνεται μακριά από τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα και το πολιτικοσυνδικαλιστικό κατεστημένο.

Ελπήνωρ

1 σχόλιο:

  1. (Υπόθεση εργασίας)
    Αν ο κ. Χριστάκης αποφάσιζε να διεκδικήσει μια θέση μέλους ΔΕΠ σε ελληνικό πανεπιστήμιο, το πιθανότερο που θα συνέβαινε θα ήταν αυτό που συνέβηκε και στον κ. Νανόπουλο, θα έμενε εκτός! Ελλάς το μεγαλείο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή