"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

15 Ιαν 2011

Η λογική αριστερά

Είναι κατάκτηση για τον τόπο ότι έπειτα από μια εικοσαετία περιπλανήσεων, συγχωνεύσεων και διασπάσεων, η έλλογη Αριστερά απέκτησε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το παλιό ΚΚΕ Εσωτερικού, που έγινε Ελληνική Αριστερά, έγινε Συνασπισμός με το ΚΚΕ, έμεινε Συνασπισμός χωρίς το ΚΚΕ και παρέμεινε Συνασπισμός με διάφορα ορφανά ΚΚΕ, μετεξελίχθηκε σε Δημοκρατική Αριστερά. Είναι ένα κόμμα που έχει σημαίνουσα πολιτική παρέμβαση και αξιοοπρόσεκτο πολιτικό λόγο. Κατάφερε να επιβάλει τις υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη στο ΠΑΣΟΚ και δικαιώθηκε. Από την άλλη μερια, διακήρυξε ότι η Αριστερά δεν είναι εξ ορισμού υπερασπιστής των προνομίων κάθε συντχνίας και γι αυτό τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.
   Φυσικά μπορεί να διαφωνεί κανείς με τις θέσεις της, αλλά είναι ποιοτική αναβάθμιση για τον τόπο, όταν ένα αριστερό κόμμα δεν πλειοδοτεί εκ του ασφαλούς (όπως κάνει το ΚΚΕ, ζητώντας δωρεάν συγκοινωνίες για όλους ή ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για να αντιμετωπισθεί η κρίση), αλλά προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι προχωρά η δημοκρατία με θέσεις, αντιθέσεις, συνθέσεις και προπαντός με επιχειρήματα και ευπρεπή διάλογο. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλει η προσωπικότητα του προέδρου της Δ.Α. Φώτη Κουβέλη, ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στην Αριστερά αλλά εμποτίστηκε από νωρίς και στα νάματα της λογικής.
   "Για τη δική μας Αριστερά",  γράφουν στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, "οι αλλαγές έχουν ως προωθητική δύναμη την πλατιά λαϊκή ενότητα πάνω σε ώριμους στόχους. Υποστηρίζουμε τη θέση της μη βίας ως αντίληψη και πολιτική πρακτική, ως τη δημοκρατική συνείδηση της εποχής μας. Η άσκηση βίας αποτελεί στις μέρες μας μια εικόνα της καθημερινής ζωής, από τις διεθνείς σχέσεις έως τη μητροπολιτική  βία και τις πολιτικές ςντιπαραθέσεις. Αυτή την εικόνα, που τελικά ευνοεί τους ισχυρούς, είμαστε αποφασισμένοι να την ανατρέψουμε". Αυτή την πολύ απλή λογική αντίθεση στη βία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις για "ταξικούς (και άλλους μεγαλόσχημους) εχθρούς" έπρεπε να την ορθώσει σύμπασα η Αριστερά, για να μη θρηνούμε θύματα σαν αυτά της Marfin. Είναι ένα βήμα μπροστά για τον τόπο το γεγονός ότι το διακηρύσσει έστω ένα κόμμα της Αριστεράς, κι ας είναι το μικρότερο.
Πηγή: Κεφάλαιο, 15/1/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου