"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

20 Ιαν 2011

Buried Words: Λέξεις ξεφυτρώνουν από το χώμα

Η Βαρβάρα Παπαδοπούλου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο να φυτεύει λέξεις. Κυριολεκτικά. Αναζήτησε παρτέρια με χώμα στο δημόσιο χώρο της πόλης και άρχισε να σπέρνει σποράκια γρασιδιού σχηματίζοντας γράμματα και λέξεις. Και όταν οι σπόροι άρχισαν να φυτρώνουν, το χώμα γέμισε κείμενο! Έτσι γεννήθηκε το Buried Words, ένα urban land-art project, πίσω από το οποίο βρίσκεται η εξής ιδέα: εκατομμύρια άνθρωποι περπατούν κάθε μέρα βιαστικά στις πόλεις, με τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους να αιωρούνται στον αέρα γύρω τους. Αυτές τις σκέψεις και επιθυμίες παίρνει η Βαρβάρα Παπαδοπούλου και τις φυτεύει, έτσι ώστε η γη να τις αποκαλύψει αργότερα.
Το project έφτασε και στην Αθήνα. Ήδη οι λέξεις "απλόχερα", "δες", "μπορώ", "τώρα", "άφοβα", "ορμή", "ρωγμή", "θαύμα", "μαζί" φυτρώνουν κάπου δίπλα μας. Προπαραμονή Χριστουγέννων στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, στο παρτέρι μπροστά στην είσοδο του ναού, πάνω στην πλατεία, φυτεύτηκε η λέξη "άφοβα" με τη σκέψη ότι αυτή είναι η πιο ταιριαστή για την περιοχή.
Φυσικά σε αυτή την ιδέα η Βαρβάρα Παπαδοπούλου δεν είναι μόνη της. Στηρίζεται πολύ στη συμμετοχή του κόσμου που αναλαμβάνει να υιοθετήσει και να φροντίζει τις λέξεις. Σκοπός της είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος τάπητας, ένα είδος hypertext που θα φυτρώνει και θα αναδύεται μέσα από τη γη, αποτελώντας έτσι έναν καθρέφτη των σκέψεών μας ή ίσως και μια υπενθύμιση πραγμάτων που καμιά φορά ξεχνάμε.
Πηγή: http://www.athensvoice.gr/

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική ιδέα Ελπήνορα! Αλλά γιατί μόνο λέξεις και όχι και πράγματα με συμβολικό χαρακτήρα; Για παράδειγμα ένα σφυροδρέπανο ή μια ζυγαριά (δικαιοσύνη)!
    ΕΚΦΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή