"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

13 Φεβ 2011

Πληρώνω...πληρώνω...

Πληρώνω, χρόνια τώρα όπως όλοι, τα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνιών.
Πληρώνω, χρόνια τώρα όπως όλοι, υπέρογκα διόδια, για ένα οδικό δίκτυο που παραμένει σε πολλά σημεία του απαράδεκτο και επικίνδυνο.
Πληρώνω, χρόνια τώρα όπως όλοι, χιλιάδες ευρώ το χρόνο στο ασφαλιστικό μου ταμείο, για υπηρεσίες υγείας (συνήθως με μπόλικη ταλαιπωρία) μέτριου ή και χαμηλού επιπέδου.
Πληρώνω, χρόνια τώρα όπως όλοι, ένα σύστημα υγείας οριακά ανεκτό, ασύδοτο σε συνταγογράφηση και εξετάσεις, χωρίς ελέγχους στην προμήθεια υλικών, χωρίς οργάνωση σε υποδομές και λειτουργίες.
Πληρώνω, χρόνια τώρα όπως οι περισσότεροι, υπερβολικούς φόρους για να καλυφθεί το μερίδιο εκείνων που φοροδιαφεύγουν. Γιατί το κομματικό σύστημα δεν μπόρεσε να αποκαλύψει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος. Γιατί η διαφθορά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ήταν περισσότερο κανόνας και λιγότερο εξαίρεση.
Πληρώνω, χρόνια τώρα όπως όλοι, τη «δωρεάν» παιδεία.
Πληρώνω, χρόνια τώρα όπως όλοι, γιατί στην Ελλάδα καταστρέφουμε το περιβάλλον. Γιατί χτίζουμε ασύδοτα. Γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας.

Σα να μην έφταναν αυτά (και όλα όσα ο χώρος δεν επιτρέπει να αναφερθούν), τώρα πρέπει να πληρώνω και άλλα.
Τώρα πρέπει να πληρώνω και για όσους αποφάσισαν ότι το να μην ακυρώνουν τα εισιτήρια τους συνιστά αποτελεσματική μορφή πάλης (απέναντι σε ποιόν;).
Πρέπει να πληρώνω και για όσους θεωρούν ότι με το να σηκώνουν τις μπάρες των διοδίων τιμωρούν τις κοινοπραξίες των κατασκευαστικών εταιρειών.
Πρέπει να πληρώνω και για όσους επιμένουν ότι η εξυπηρέτηση της κομματικής τους πελατείας είναι πιο σημαντική από την προστασία του περιβάλλοντος ή τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.
Πρέπει να πληρώνω και για όσους δεν θέλουν να αρχίσει να μπαίνει μια τάξη στο σύστημα υγείας.

Ξέρουμε από πρώτο χέρι, ότι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε πραγματικά την κρίση, για να δημιουργήσουμε δομές και να εφαρμόσουμε λειτουργίες που δεν θα βελτιώσουν απλώς τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τον τρόπο που ζούμε, είναι επώδυνος. Μακάρι, όσο τον διανύουμε, να αλλάξουμε όσα μας έφεραν εδώ. Ηγεσίες, κόμματα, νοοτροπίες.
Γιατί το να ξαναπληρώνουμε για όσα πληρώνουμε, δεν αποτελεί λύση.

Του Κώστα Παναγόπουλου, στο aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου