"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

21 Φεβ 2011

Εθισμένοι στην υποκρισία


Η τρόικα είπε το προφανές. Οτι αν θέλουμε να συμμαζέψουμε το τεράστιο δημόσιο χρέος και να το κάνουμε διαχειρίσιμο θα πρέπει να το μειώσουμε, και για να το μειώσουμε ένας τρόπος υπάρχει: να πουλήσουμε δημόσια περιουσία. Ετσι συμβαίνει παντού. Τα νοικοκυριά πουλάνε κάποιο οικόπεδο στην επαρχία για να ξεχρεώσουν το στεγαστικό δάνειο, οι επιχειρήσεις ένα ακίνητο για να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους, οι τράπεζες περιουσιακά στοιχεία τους για να μην τους τα πουλήσουν οι πιστωτές τους κ.ο.κ.
Εμείς όμως, στο όνομα του να προφυλάξουμε το μέλλον των παιδιών μας (το οποίο τα προηγούμενα χρόνια υποθηκεύσαμε υπέρμετρα), αρνούμαστε να αξιοποιήσουμε την περιουσία του Δημοσίου ακόμη και αν αυτή η αξιοποίηση μπορεί να σημαίνει την πώληση κάποιου κομματιού της ΔΕΗ ή εκτάσεως όπως του Ελληνικού. Πράξεις που θα συνοδεύονται από επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη και θα εξυπηρετήσουν και τον βασικό στόχο της μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, ώστε οι πιστωτές μας να μας εμπιστευθούν ξανά και η χώρα να επιστρέψει στις αγορές. Η αλήθεια που είπε η τρόικα καταγράφηκε ως επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης. Επικοινωνιακό λάθος του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του οικονομικού επιτελείου που άφησαν την τρόικα να δώσει συνέντευξη Τύπου και να μιλήσει για έσοδα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ σε μία πενταετία. Και το παράλογο είναι ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν διαφωνεί. Και τα δύο έχουν υποστηρίξει ότι έχουν ως ενδεικτικό στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη από ιδιωτικοποιήσεις και από την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο από πολλές πλευρές διατυπώνονται κατηγορίες περί «ξεπουλήματος» της δημόσιας περιουσίας. Είναι προφανές ότι ακόμη και στη φάση στην οποία βρισκόμαστε δεν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα. Ως κοινωνία έχουμε εθιστεί στην υποκρισία τόσο πολύ που ακόμη και σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές προτιμάμε να μιλάμε για εθνική υπερηφάνεια, η οποία ξύπνησε αίφνης όταν εδώ και έναν χρόνο τα Greek statistics είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ευρώπη.
Περήφανα λοιπόν ο κ. Παπακωνταστίνου, ανταποκρινόμενος στο λαϊκό αίσθημα περηφάνιας, θα απαγορεύσει στην τρόικα να δίνει συνεντεύξεις και γενικότερα να μιλάει δημόσια. Δηλαδή δεν θέλουμε να ακούμε την αλήθεια, επειδή δεν μας αρέσει, θίγει την εθνική μας υπερηφάνεια. Ετσι απλά λύσαμε το πρόβλημα. Οπως λέει και ο Διονύσης Σαββόπουλος στο τραγούδι του «Αγγελος, εξάγγελος», «αφού δεν έχει νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα»!
Του Γιώργου Παπαϊωάννου,από το Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου