"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

12 Ιουν 2010

Μια άλλη εικόνα για το ποδόσφαιρο, από τους τεχνίτες του λόγου και του στίχου!

Από χθες, όλος ο πλανήτης ζει στους ρυθμούς του ποδοσφαίρου και όλα τα βλέμματα στρέφονται στη στρογγυλή θεά καθώς ερωτοτροπεί στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής με τους ποδοσφαιριστές των 32 εθνικών ομάδων, που παίρνουν μέρος στο φετινό μουντιάλ! Σε αυτό το ποδοσφαιρικό πάρτι κανείς δε μένει αμέτοχος.

Ακόμη και οι βιβλιόφιλοι δεν μπορούν να αντισταθούν σ’ αυτή την ποδοσφαιρική περιπέτεια. Άλλωστε, αντίθετα απ’ ότι πιστεύεται, η λογοτεχνία και το ποδόσφαιρο δεν είναι δύο άγνωστοι. Είναι πολλές οι συναντήσεις τους και πολλές οι μεταξύ τους αναφορές.
Αυτή τη συνάντηση του ποδοσφαίρου με την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ανέλαβε να μας την πιστοποιήσει ο Ηπειρώτης φιλόλογος και ποιητής Γιάννης Παππάς. Στο πρόσφατο βιβλίο του, από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο", με τίτλο, «Αρχίζει το ματς - Το ποδόσφαιρο στη λογοτεχνία», παραθέτει αποσπάσματα από μυθιστορήματα, διηγήματα αλλά και ποιήματα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών που έγραψαν για το ποδόσφαιρο, όπως των , Ρίτσου, Εγγονόπουλου, Εμπειρίκου, Καρούζου, Χατζιδάκη, Χιόνη, Φραγκιά, Ταχτσή, Πούλιου, Μέσκου, Πανσέληνου, Ραφαέλ Αθκόνα, Χούλιο Γιαμαθάρες, Τζο Μακ Γκίνις, Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ορχάν Παμούκ κ.ά.


Στην παγκόσμια λογοτεχνία τα βιβλία που έχουν γραφτεί για το ποδόσφαιρο είναι άπειρα και οι συγγραφείς τους περίοπτοι και καταξιωμένοι.Ιδού μερικά από τα πιο διαβασμένα και αγαπημένα βιβλία για τη μπάλα:
- Το βιβλίο του Ντέιβιντ Πις, με τίτλο, "Καταραμένη Ομάδα", (εκδόσεις "Τόπος"), θεωρείται το πιο πολυδιαβασμένο. Ο Πις σ’ αυτό περιγράφει ανάγλυφα τα έργα και τις ημέρες του Μπράιαν Κλαφ, ενός από τους πιο θρυλικούς προπονητές στην ιστορία.
- Στη χώρα μας αγαπήθηκε ιδιαίτερα το βιβλίο του Νικ Χόρνμπι, από τα ελληνικά γράμματα,"Ο πυρετός της μπάλας", το οποίο έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία και θεωρείται πλέον σχεδόν κλασικό.
- «Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου», του Ρίτσαρντ Καπισίνσκι (εκδ. «Μεταίχμιο») αναφέρεται στον «ποδοσφαιρικό» πόλεμο των τεσσάρων ημερών του 1969, ανάμεσα στην Ονδούρα και του Ελ Σαλβαδόρ, με τις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του.
- Το βιβλίο με τίτλο, «Ποδόσφαιρο εναντίον εχθρού», του Σάιμον Κούπερ (εκδ. «Ελληνικά Γράμματα»), συνιστά μια πολυεπίπεδη επισκόπηση του ποδοσφαίρου ως φαινομένου, πολιτικού, κοινωνιολογικού και οντολογικού.
- Επίσης, από τα "ελληνικά γράμματα", το βιβλίο με τίτλο,  «Τα χίλια πρόσωπα του ποδοσφαίρου», του Εντουάρντο Γκαλεάνο, αναζητά μέσα από τις πολλές αρετές του ποδοσφαίρου τα πολλαπλά πρόσωπα που κρύβει η ίδια η ζωή.

Στο χώρο της Ελληνικής Λογοτεχνίας για παιδιά, η Αγγελική Βαρελά, ήδη από το 1995, από τις εκδόσεις "Πατάκης" είχε εκδώσει το βιβλίο με τίτλο «Αρχίζει το ματς». Μέσα από την ιστορία του μικρού Φώτη προβάλλουν τα ρεκόρ και τα μεγάλα ονόματα του στίβου και του ποδοσφαίρου. Με κέφι και πικρό συχνά χιούμορ δίνεται η εικόνα που παρουσιάζει στις μέρες μας το αθλητικό ιδεώδες και τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι το ιδανικό του αθλητισμού δεν υπηρετείται πάντα στα γήπεδα.

Ελπήνωρ

1 σχόλιο:

  1. Ήμουν άθεος μέχρι που ανακάλυψα πως η μπάλα είναι ...θεά!
    ΕΝΑΣ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή