"Όσο αυξάνεται η γνώση μειώνεται το εγώ, ενώ όσο μειώνεται η γνώση αυξάνεται το εγώ!"

3 Μαΐ 2010

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων από το 1993 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου σε όλο τον κόσμο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας.
Επίσης, μας χρησιμεύει για να θυμηθούμε τους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν και ακόμη περισσότερο αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στην γραμμή του καθήκοντος της ενημέρωσης του κοινού.
Τα τελευταία χρόνια η ελευθεροτυπία πια δεν έχει την ίδια διάσταση που είχε παλαιότερα, γιατί η σκυτάλη της ενημέρωσης πέρασε κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα και ιδιαίτερα σε μια ιδιόμορφη πλουραλιστική διάχυση της είδησης, μέσα από τα εκατομμύρια Blogs που εδράζονται σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Όλο και περισσότεροι πολίτες παγκοσμίως εμπιστεύονται για την καθημερινή τους ενημέρωση τα Blogs, θεωρώντας τα μάλιστα πιο αξιόπιστα από τα παραδοσιακά ΜΜΕ.
Στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από πρόσφατη ηλεκτρονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, σε πανελλαδικό δείγμα 514 ατόμων, με δομημένο ερωτηματολόγιο, τα Blogs απολαμβάνουν μεγάλη αποδοχή από τους Έλληνες πολίτες. Συγκεκριμένα, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί την ενημέρωση που λαμβάνει από τα Blogs πολύ ή αρκετά αξιόπιστη και το 22% λίγο ή καθόλου αξιόπιστη. Σε σχέση όμως με τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το 47% εκτιμά ότι τα Blogs είναι το πιο αξιόπιστο μέσο, το 27% οι εφημερίδες, το 5% το ραδιόφωνο, το 1% η τηλεόραση και το 18% θεωρεί ότι κανένα μέσο δεν είναι αξιόπιστο. Όσον αφορά στην ελευθερία έκφρασης των Blogs με ενημερωτικό περιεχόμενο, το 55% τάσσεται υπέρ της άποψης ότι θα πρέπει να υπόκεινται στους κώδικες δεοντολογίας της συμβατικής δημοσιογραφίας, όπως το να υπάρχει η υπογραφή του συντάκτη κάτω από τα ρεπορτάζ και τα κείμενα.
Όπως και να έχει, σήμερα η ελευθεροτυπία είναι περισσότερο διευρυμένη από ποτέ, αλλά το ζητούμενο πια είναι η αντικειμενικότητα και εγκυρότητα στην ενημέρωση.
Ελπήνωρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου